用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 HYPS vs APSKT
go

HYPS vs APSKT [複製鏈接]

回覆:myac 的帖子

Hy except ur target is SPcc or Dgs

引用:回復+papajelly+的帖子 Sigh,+we+want+APS

原帖由 myac 於 12-06-19 發表
回復 papajelly 的帖子

Sigh, we want APSKT but our girl wants HYPS.....
Follow her choice then.  Won't be too bad to go for either schools.

比我會試下調轉諗,好多時家長會話,在xx學校讀到頭幾多,就可以去到邊d名中學
問題是,禁個制咁簡單?6年之後o既野冇法擔保
所以我有時諗,如果我係比較差o個10%,我會去左邊間學校?同埋以呢個課程,我上中學係咪都不太差?

其實如果小朋友自己都揀hy,咁就hy啦,反正兩間都唔會差
我估由hy轉出黎會易過轉入去掛?

myac 發表於 12-6-19 16:48
Problem is we worry about the HYPS-HYS link being weakened after conversion of HYS to DSS. APS has o ...
hy都算係老牌名校,我覺得唔會咁輕易比學生水平下降甚至反而為了保住水準,加多兩錢肉緊tim
都係o個句,就算上屆有9個入到dgs,你都可以係其餘唔入o個d
我相信,同一個叻女,如果佢有能力入到dgs,佢應該係讀hy/aps都可以入到

Sumyeema1 發表於 12-6-20 12:02
可以樂觀 d 睇
至少有一個 HY 位 or APS 位會 release 出來
希望佢唔好"試學"否則要去到9月才放位

Sumyeema1  斃,可能真系做得出   發表於 12-6-20 14:36
‹ 上一主題|下一主題