用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無大人學緊小提琴? 一齊交流下!
go

有無大人學緊小提琴? 一齊交流下! [複製鏈接]

hi cheapbombom,

仲記得我嗎? 我依家冇學喇. 因為我右手肩同手指關節都有問題唔可以繼續.依家唯有將全部心機放喺兩個女身上. 妳要加油ar!

原帖由 cheapbombom 於 09-10-13 13:21 發表
學左半年......不過比老師話, 大人學, 手指硬, 頂龍上到5級左右, 好傷心, 我唔係玩下玩下...認真嫁...

直弓器真係幫助不大. 可以試下對住鏡慢拉空絃(一定要慢and全弓), 自己留意支弓有冇走樣. 日子有功, 弓一定直!

原帖由 cheapbombom 於 09-11-2 17:40 發表
大家有無聽過直弓器? 之前係Yahoo  Auction有得賣, 過了一輪又唔見了影, 聽聞係改善弓拉唔直好好既輔助工具....

$500 per hour seems to be the standard fee for an APA graduate (may be fresh graduate?).  
For a professional teacher, they charge the same no matter what grade you're in.  This is their "time cost" ma (just like solicitor, haha).

原帖由 cheapbombom 於 09-11-2 17:52 發表
Wootaitai,

Why don't you find a violin teacher? I believe self-learning is very risky as you might not know whether your posture, pitch accuracy, rythodm is on the right path...

Last Sat, I heard a  ...

可以看得出妳老師都幾有心機教妳. 妳要加油!

原帖由 cheapbombom 於 09-11-16 10:13 發表
比如說, 我在拉A弦, 有一個音是Ab, 即是要在D弦用4手指拉, 不能拉A空弦, 那麼, 老師要求我1, 2, 3手指位也要按住D弦, 或者就算不能實際接住, 也要輕輕放在上面, 作好隨時準備妥當的狀態...因為, 這首歌不用你往下音 ...

等妳練得多手指頭可能會練出一舊肉, 咁就冇問題喇!

原帖由 cheapbombom 於 09-11-15 20:48 發表
我唔係唔肯剪指甲, 係剪到盡都剪唔到...
我甲型係天生長, 就算剪盡了, 仍然指甲長過肉, 我老師都說我學上去會有問題..
我學琴, 也是3級停了, 因為用指甲按黑鐽, 滑了位, 否則就打扁隻手指襟, 手勢錯...

所以, 我只 ...
‹ 上一主題|下一主題