用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位放榜34網
樓主: Tracy~
go

統一派位放榜34網   [複製鏈接]

甲一乙一合一堂。
所以唔知中甲一還是乙一
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

masarubb 發表於 19-6-2 11:41
今年合一堂好似不易中?是因為多人揀?

因為我心儀合一堂,所以都比較留意呢間,之前都有傳聞乙一近年唔一定派到,雖然唔太肯定,但更有上一年提過揀佢預左要放乙一,預左乙二好大機會唔得,所以唔建議放乙二,因為34入唔到乙一乙二多數係派得唔好。
自行就睇左今年某d群組,好似20分不一定入
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

masarubb 發表於 19-6-2 11:57
34網合一堂舊聞不是大熱(不肯定,如有錯請糾正),但中標率竟然不高?請教原因是?可分享嗎?
還是學校整體 ...

如果以學術成績最重視,一定不放合一堂乙一。
我唔可能知道其他人點解唔揀合一,但以今時今日以學術最最最首要的一批,明顯比十年前比例多左先考慮直私。
我覺得係多左家長了解大抽獎玩法,第一要先考慮自己仔女係咪喺一線津校受谷?一線津小d成績係點樣嚟?
某d家長明白既然考直私已經冇望,入一線津小未必受谷(成績太差一樣會被勸退),係咪會考慮口碑好嘅二線?如果真係叻仔嘅,可以高小入精英班加校外繼續谷課程,如果成績平平,一間口碑好嘅二線更加適合。

hkpapa852 發表於 19-6-4 09:48
其實係今年情況好轉, 放合一堂先叫大機會

我在沒有任何統計下,只是咁啱身邊消息,少少地覺得今年家長嘅喜好「平均一些」,撇除一線的幾間,就算二線都好似各有fans,認識大抽獎玩法下,似乎滿意結果比往年多了?

樓華 發表於 19-6-4 09:24
同意。

34校網,我都係一直心儀合一堂,所以甲一乙一都選合一堂,最終唔知中甲一定乙一。

知音人
我好欣賞吳校長嘅態度,由令我想個仔去讀,到之後填完表係驚乙一派唔到。

總有人覺得學校分類只以成績作標準(我大女是SRL 畢業,都係升band1女校)。吃不到的葡萄不一定是酸的,我仔大機會不適合一線方式下,我萬幸知道有合一堂呢間學校,所以好早期就開始留意合一了。
學校當然有資格揀學生,但家長勿忘自己有資格去揀學校,因材施教是良方

波頓媽媽    發表於 19-6-4 13:20

hkpapa852 發表於 19-6-4 09:48
其實係今年情況好轉, 放合一堂先叫大機會

有朋友甲一乙一都入唔到合一堂,我都知佢心儀合一,今日亦去左參加叩門面試。
我又見呢版有人乙二入到不過照喺度報告一吓,因為我都係參考往年,知乙一未必收曬,所以我都甲一乙一填合一的。

Lindytiger 發表於 19-6-10 13:55
如果另一個選擇係40校網,係咪仲差?

男仔升中嘅band 1位未必夠,如果係女仔就好好。

順便報埋我所肯定地知道的⋯
合一堂無講明111才可叩門,但叩門時需要交自行選校及大抽獎2份表格嘅copy的。
聖十架叩門時需要交大抽獎copy
‹ 上一主題|下一主題