用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教點樣令小朋友大膽自信D?
go

請教點樣令小朋友大膽自信D? [複製鏈接]

一睇就知,你在溫室種花,有好有唔好

HappiMom 發表於 17-2-6 16:32
真羞愧,無錯,我係比較小心型

勿客氣,原來你是有傾有講之人。

純粹討論 :

看你說他才k2就精於操卷,是操卷學術型,我想問 : 點解會咁?
除天性外,會不會這些就是做成佢現時性格的成因呢 ?

理論上,操卷並不可能由孩子自己發掘成為興趣的,必定係家長質比佢做架啦。
老實講,任何一個人,如果同本習作玩多過同人玩,確係會少左和人溝通既機會既。

看來,你是有心要他在小一面試時爭取好表現。
試下調節一下,孩子的成長,是由玩耍開始的,而不是從操卷開始的吧 !

retriever 發表於 17-2-7 12:38
臨到衝線, 操卷為效率為反應快係情非得已, 但唔好持續, K2 開始操已嫌多. 有唔少前輩建議K2 昇K3 暑假做數 ...
對,功能性的操練,適可而止。

我呢,就自由主義+生活學習上身,基本上k2暑假冇同佢操過,k3私小interview 前都冇咩操,求奇揭幾頁佢 d 課本,大致明白就算了,活在當下才幸福啊 !

不過就唔係唔教育,而係教育在生活之中,去餐廳食野會要佢自己睇水牌叫野食,自己落單,自己埋單,難得佢又覺得好好玩。過程中,又活用到基本禮貌,提提佢佢自然會學識計數,找錯錢時又順手學埋處理監介情況。

總之,表面上樣樣都好似玩玩下咁,實質上內裡都是充滿學習的。

dkwlai88  Good Advice  發表於 17-2-9 01:16
‹ 上一主題|下一主題