用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? ...
go

上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? [複製鏈接]

心儀上智、德雅、聖羅撒
心儀上智《等大抽獎 40 網
心儀德雅《入讀德雅小學,可惜幼稚園部已經冇左
心儀 SRL《搬去 34 網抽 SRL 小學部

另一條路,會辛苦,要付出,唯獨問題:唔係個個家長做到亦唔係個個小朋友都適合》谷學術。
先谷學術,先拿下 SFA/APS。德雅、禮賢等校就睇下面試表現(禮幼有冇考慮過?)。搏甲部抽任何一間心儀女校。學術夠 fit 就試叩 SRL 等女校,唔得就讀私校等呈分再搏殺。
另一方法,就係信主得救,20 分聖家,必定坐等開學。不過就唔好呃天主,過河拆橋,必須積福積德。

i_love_leibb 發表於 20-6-6 03:36
我就應該無辦法搬屋轉校網,其實都覺得學術好緊要,所以幼稚園呢幾年個底好緊要,因我女係細b,上年報n班 ...

無需要經常凝住 “細 B”,否則你心中就經常有條刺,覺得女女乜都做唔到。到 5 歲左右,差異縮少很多,你有心栽培,細 B 都一定有機會。好好把握時間去栽培。

如果女女係可以做超大 B,咁你就多一份籌碼,第一年玩左直私攞經驗,滿意就上岸,唔滿意等第二年再玩。

插班叩門唔睇地址,但唔少女直屬揀人學術為重,叩門人數亦唔少。如果真係任何私校都考唔到,咁信主入聖家係最有保障,樓上都有解釋。SRL 20 分就有機會但低,聖家就基本上 20 分全收。

除左大集團 LH、York、SC、KV 同神隱 CCKG,其他幼稚園基本上都唔係教深學術,上面嗰堆為求考小,唔少自己都額外搞中英數體藝。

i_love_leibb 發表於 20-6-7 05:28
你講得啱!我要相信自己女女係可以做到^_^
其實係媽媽自己好無自信我好怕自己咩都唔識,會教唔 ...

15 分可以搏聖家,但一兩個位唔會多。

聖家叩門都次做卷,40 網嘅瑪神、旅港都係。所以谷學術係可以帶來唔少 “安心”,但未必個個谷到。你可以望埋邊啲學校叩門 000 齋 talk 唔做卷。

唔需要驚,做父母無論咩情況都要冷靜,要俾信心自己同小朋友。小學一年級程度嘅野,唔會問太深,你有香港讀書有小學畢業就一定搞得掂。如果都係怕怕地,咪平平地搵個 DSE 畢業生上門用英文/普通話陪阿妹講野睇書、玩遊戲。一來練膽多見陌生人,二來幫輕下。不過我信家長係有能力,尤其宜家上網咁多資源。你得嘅!

btw, 呢個年紀小朋友坐唔定係正常,求知欲強、活潑,到 5 歲會定啲。

回覆 Dordormummum 的帖子

兩間都係傳統學校,唔係輕鬆。福馬功課唔難,但平日份量多啲,反而假期又唔算多,高小分菁英班。升中方面肯定係聖家好。

回覆 Dordormummum 的帖子

聖家唔少 Band 1 都外闖唔留低,所以 Band 2 都大機會入返書院,但福馬 Band 2 要入 Band 1 就難度高啲。
福馬估計應該係 30-40% Band 1,聖家估計應該就多啲啲,4X%。
‹ 上一主題|下一主題