用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真英文部 vs 德雅
go

崇真英文部 vs 德雅 [複製鏈接]

Phyllis97 發表於 20-11-4 14:27
大家點比较?*升中派位
*功課量
*老師愛心

上年同樣選擇,我幫小朋友揀左崇真。

兩間學校其實好唔同:

英小 vs 中小
基督教 vs 天主教
大校園 vs 小校園
70%直入 Band 2 頭基崇vs 無聯系

崇小小一每天 3至4樣功課,1個學期中英默書各4次,兩測兩考。 老師有耐性,樂於跟家長溝通。

崇小參加完課外活動可跟第二輪校車放學。如參加功課班可留校至 6.30pm, 學校長假期亦會提供全日班課程,方便雙職家長。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-4 21:54
請問崇小學生成績好唔好?多唔多學生係band 1? 崇小學生係唔係英文好好?
...

網上有 post 上屆畢業生升邊 d 中學,無公佈人數,校長跟家長講今年畢業生 中英文部 5X% 升 band 1, 國際部 7X%.

國際班小朋友英文真係好好,因除中文,日文,法文堂,全英語教授。 中英文部英文都唔會差,因都係 net teacher 做 class teacher.

ccc康鈣c 發表於 20-11-4 22:48
想問崇小英文部同國際部,小朋友成績相差大嗎

英文部同國際部除中文外,其他科既課程都唔同,所以成績會分開排,無得比較。

ccc康鈣c 發表於 20-11-4 23:12
多謝回覆(emoji)(emoji)‍♀️見到升中派位,對比其他直私,不是太吸引,學費都不平
...

係,所以好多人只當崇小係後備。
大部分讀崇小既家長都係追求語境同不要太谷, 太多功課,唔介意升讀 Band 2 頭既基崇。  加上沙崇校長過左基崇,大家觀望基崇有機會升呢。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-4 23:45
我會揀崇小都因為佢英文語境好,所以我想知學生英文係唔係真係好,其他post見有人話某d英小嘅老師英文係港 ...

咁我又未聽過話英文部英文唔係 net teacher 教。 但都聽講過中英文部英文同國際班係有距離,有 d 又話分別不大 …
我覺得都係睇小朋友本身除左係學校,會否係校外都會接觸英文。

我小朋友讀國際班,陪小朋友上左幾星期 zoom, 除數學科係香港人用英文教,其他都係 net teacher from England, South Africa, etc. 教。小朋友返左學兩個月,英文 oral 已明顯進步左勁多。 口音接近 native.

Ericci 發表於 20-11-5 08:07
回覆 junnieip 的帖子

我想問一下崇小是否在建新校舍?同埋學校多唔多蚊

係,新活動大樓 2022年可啟用。
我每日自己送小朋友返學,唔覺有蚊,小朋友放學返屋企都無比蚊針,我無幫佢 搽任何防蚊用品。  可能小朋友本身唔惹蚊。

cy372818 發表於 20-11-5 10:33
多謝師姐嘅資料,EK 呢度關於崇真小學嘅資料真係唔多。Thanks

BTW, 學校網站話新大樓2021年2月啟 ...

唔洗客氣,我小朋友只係小一,都提供唔到太多資料,不過 so far 學術及老師方面都滿意。只可借未可以返全日,課外活動都未有得參與。
我見新大樓仲起緊,所以 2021年2月可啟用應該無可能。

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

https://sites.google.com/ttpskg.edu.hk/20201010-carnivalday

C831 發表於 20-11-18 11:32
請問英文部是否得英文同數學用英文教?

英文部:

中文(普教)
英文(net教)
數學(廣東話教) 加英文/普通話輔助
常識 (英文教)
宗教(廣東話教)
視藝(英普教)
資訊科技(英文教)加廣東輔助
体育(英普教)加廣東話輔助
音樂(英普教)

國際部:
除中,日,法文堂,所有科英文教

johu 發表於 20-11-18 17:46
請問國際部同英文部學費相同嗎?

今年學費
國際班 $8171 x 10
中英文班 $5656 x 10

EudyptulaMinor 發表於 20-11-18 18:23
請問英普教嘅科目係用英文書定中文書?呢d科嘅老師係net定係香港人?

英文部:
數學中文書加英文書
常識英文書
聖經中文書
音樂中文書
其他科無書

香港老師或 net 都有機會,睇學校安排。

國際部就除數學香港老師用英文教,其他科都係 net.

EudyptulaMinor 發表於 20-11-19 01:38
我仲有一個問題,學校老師(特別係NET/普班主任)係唔係都識聽廣東話?我女英文表達能力有限,我怕佢遇到 ...

Net 係唔識聽廣東話,普通話老師會識聽廣東話,但只會用普通話回答。放心,哩間學校既老師係超有耐性,好有愛心,小朋友口中成日都會提起 d 老師。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-21 09:26
唔好意思我又煩住你,請問普教中係寫繁體字定簡體字?

繁體字, 中文跟香港課程,會先教併音,跟住用書本 "我愛學語文",由 1上第二冊開始教。

studyma 發表於 20-11-21 10:20
想知老師的流動性大嗎?
考試會唔會略教考深?

眼見當年我囡讀 playgroup 至現在小一都係個班老師,包括 net, 所以老師流動性唔大。
剛派回中文測驗,9成都係出返測驗範圍,有1成係句子配詞/閱讀理解,小朋友如有睇開中文書先會識。例如 疼 X, 小朋友唔明乜野係疼,就唔會識答個 "愛" 字。

studyma 發表於 20-11-21 12:59
謝謝你的解答
我都心儀崇真,但身邊則覺得TT 是happy school...二線學校、學費太貴不值
...

只有自己先最清楚小朋友適合邊間學校同埋家庭需要,崇真並唔算 Happy School, 雖然功課相比津校少,但好多其他野學校預家長要幫手跟, 如感恩周記, 背誦唐詩,三字經, online book sharing … …小一上學期已要中文背默課文。學校極注重家校合作。
揀崇小既家長主要係欣賞學校語境,課程及學校既關顧,學費係較貴,但相比其他全英既私小其實都係差不多。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-23 10:17
我都係好心儀崇真嘅語境,但學費真係好甘,聽聞每年升幅都好大……
請問崇小學生多唔多外補?我唔係好想 ...

學費預每年加 5%。 今年疫情關係無加。
唔覺崇小學生多外補,但當然如果家長完全無時間跟,都要上功課輔導班或奮進班  (學校提供,另外付費)。 相比1線津校,讀崇小絕對有時間去玩。  學校係好多興趣班,上完仲可以跟下一輪校車。
疫情關係今年小5,小6 聖誕要補課,如唔上要寫家長信解釋。 其他班級無提過要補課。
‹ 上一主題|下一主題