用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校? ...
go

請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?   [複製鏈接]

千語mami 發表於 16-10-9 02:12
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...

重點唔係有冇面試班打底,而係後者 (提及嘅N無)!話明係神校,一定需要一班神級小朋友支持神級地位。您估真係靠學校敎到由普通小朋友變為神級小朋友咩!
若您係神校校長,您會點揀?!其實,家長心態都緊要,畀小朋友志在參與,無論取錄與否都不成問題....咁又冇需考慮太多!

Chirley    發表於 16-10-9 17:45

Chirley 發表於 16-10-9 17:59
家族內有兩兄妹都係讀緊而家EK家長口中既神校, 發覺:
1/ 小朋友係書不離手既, 真係細細個已可以自己拎住本h ...

就是這樣。
有兩個神級家長朋友,小朋友一個男仔一個女仔,幼稚園分別讀 KV & St. Cat,兩小朋友在校內成績超卓,K1 - K3每年校內學術獎狀一大鑼,並加中英數校外進補,英文喺 British Council 每週上課兩天,又學中樂及國畫; 2016/17年度目標入男拔女拔,近年男拔女拔當考小一在劍擊項目加分,所以安排小朋友學劍擊。最終他們只考進 GH & APS。
但他們並無放棄入男拔女拔,現安排小朋友參加學界劍擊比賽,目標增取獎牌,計劃再戰明年男拔女拔抽班小二!

JoyceNgYY  無錯!仲要係去嗰間全x 位到學劍擊  發表於 16-10-9 22:19
‹ 上一主題|下一主題