用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答 ...
樓主: 2jkidsfather
go

文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-4-11 00:40
有名叫死亡之卷唔係因為深,而係问題出得騎呢、“標準”答案明顯係諗多左,懶有內涵、評分標準奇怪(oral要 ...

can't agree more.

回覆樓主:

//考評局發言人回應稱,審題委員會擬題時獨立按閱讀材料的內容撰寫評卷參考,以考核考生的閱讀能力,包括理解、分析、感受、鑑賞等。考生的答案只要根據文本作答,言之成理,即可接受。//

其實係咪真係言之有理,就可以接受傢。marking scheme 真係容許言之有理? 我聽過有中文老師在bk 分享, dse中文科計分同以前唔同,dse 係要求一定要有指定 關鍵字  ,先至可以攞到分 ,而唔可以只係表達到意思。

如果考試局自己都知道 問題都未必係 作者嘅原意, 根本就冇理據要啲學生 有接近嘅意見。 而家讀中文著重高思維, 咁就更加應該要客許真正嘅言之有理。 不過香港嘅教育局 可能都未必有咁嘅人才,識得去就住唔同嘅答案 ,去進行客觀嘅畀分。

cow 發表於 18-4-11 09:25
英文卷stright forward, 中文深入到連作者都唔識答.

真係深入,定係矯枉過正, 整到懶係刁鑽。 話就話 培養高思維, 實質就要跟marking scheme?!

回覆樓主:

其實今次的作者 回應傳媒嘅問題 ,算係有厚道。 重讚出題目出得靈活。

2jkidsfather    發表於 18-4-11 10:44

judy 發表於 18-4-26 09:38
更諷刺的是,年年有記者去問作者呢啲問題。其實,記者出醜過一次就算啦,一而再出醜,真係唔知醜字點寫。 ...

你其實有冇睇清楚, 條問題係點問?
‹ 上一主題|下一主題