用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到封教育局的信
樓主: 牛村BB
go

今日收到封教育局的信 [複製鏈接]

引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-12+08:59+註

原帖由 winnietingting 於 15-11-12 發表
會否連自行都無份????  Thanks a lot.

小心睇清楚offer letter. 高小寫明不可參加統一派位及註冊任何一間官津小學。

即係他們不會阻止你去大抽獎及註冊自行,但佢地就有權取消比你的offer。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-11-12+10:1

原帖由 retriever 於 15-11-12 發表
私校理論上無權將註冊左私校人士既名單, DISCLOSE 比教局.

除非事先得到家長同意, 我意思係EXPLICITLY  ...
其實你自己知唔知遊戲的玩法架,笑。
私校的註冊信通常已寫明教育局會將註冊了該私校而又參加了統一派位的學生明單通知該私校的。

任何學生一註冊,唔使私校自己交資料,教育局都已經知啦,唔係咩叫註冊呀?

回覆:Kidultdaddy 的帖子

反而我想知如果註冊了私校,又去註冊直資,係咪通常啲學校都有第二次收所謂「大訂」去統計9月邊個真係會岀現?定係要取消一間註冊先可註冊另一間?

回覆:今日收到封教育局的信

教育局無話管理私校行政,但學校收生係教育局工作。都話註冊就係通知教育局咁解。唔係咩叫註冊唧。無論私校,直資定官津,一註冊,教育局就知。小朋友友個岀世紙no. 教育局一輸入就知你報左乜啦。

私校都講明教局會通知番學校如果有學生參加抽獎。另外教局就會直接取消你參加抽獎如果見你註冊了直資。

問題只係私直之間就應該無互通消息。教局見到學生有直私都無其他野可做。

另外當然都係睇清楚offer letter點寫。
剛才有家長已教取消留位要打個電話去學校好啲,不用等9月,我都覺合理。

自己看第4點啦。
總之教育局理所當然會有所有註冊左的學童資料。一見你有私立位,大抽獎前就會通知私校。

私校點處理就按個別學校自己規定。
有乜可能你覺得教育局無權有你們的資料?整個學位分配都係教育局管理的。

引用:相信學生考學校狀況就算教育署知曉,也不會

原帖由 布希亞 於 15-11-12 發表
相信學生考學校狀況就算教育署知曉,也不會在法律上構成任何私隱問題
法官會講:「香港教育制度下,教署有 ...
同意,不知道才怪!唔通有人以前制度下,上午班官津讀完,去下午班私立再讀咩!

我投降,我接受不了自己竟然係EK同人爭論這些報學校私隱的事。

你咁有高見,希望吳得掂有時間解答你。我都係專心番自己野先。

frederickw  i share you feeling...  發表於 15-11-13 09:04

回覆:szesze1812 的帖子

請問那接電話的有提及不盡快交位的後果嗎?我地可以先看看後果才煩惱吧。報了直資都無抽獎資格了,如果教育局話會取消你第二間或之前那間的學位,咁我地就應該要擔心下。如果不是有這種後果,而只係叫你盡快放位,那應該無什麼時限吧?只係善意提醒?

szesze1812  謝謝回覆, 等我再打去問清楚先... THANKS THANKS !!  發表於 15-11-19 10:03
‹ 上一主題|下一主題