用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

如果淨計抽獎階段,就讀被捧成「強校」嘅學生的確係有優勢,

但係我覺得中學自行收生嘅負責老師(們)都唔會完全淨睇成績次弟,
好多時佢地會考慮所謂「弱校」嘅學生,
更大機會係因為師兄師姐preS1成績可能低過該學生而令到排名後咗,
當綜合其他方面,尤其係正式經由學校選拔去代表學校參賽嘅比賽結果,
面試入閘排名唔一定後過「強校」中前學生(假設兩者學力相近),
例如坊間傳聞QC會in級一,就算係「弱校」嘅級一都有分入閘,
返而如果某「強校」有頗多學生自行報讀,排名較後嘅可能無得入閘。

SingMom  最好最公平  發表於 16-5-28 06:47
SingMom  最衰係某D強校為了增加入神校的入學率,專登叫多D入自行報神校,等其他弱校的學生連In嘅機會都無,QC的做法   發表於 16-5-28 06:46

回覆 mcl203 的帖子

信則有不信則無,一日無校方負責人出嚟公開宣佈,
所有家長同網民講嘅都係估出嚟。

就算QC呢個case都係有其他人响呢度講過(幾時邊個post唔記得)
好以講話校方非公開講級一必in

SingMom:  最衰係某D強校為了增加入神校的入學率,專登叫多D入自行報神校,等其他弱校的學生連In嘅機會都無,QC的做法最好最公平

基本上好多就讀所謂「強校」嘅學生,佢地家長同親友响平時閒談,
或者上各討論區「吹水」時,
有意無意間會打擊咗一般二三線小學家長對入大競爭中學嘅意欲,
唔係話某某名小學考級十幾都無得面試
(其實原來係太多同一小學學生申請,中學方面唔鐘意太多同一小學學生覇晒d面試名額而已),
就係話某某小學曾經有個級一都無得in
(幾年前無唔代表依家都一樣無份,而且幾年前無得in果位同學有可能有d其他requirement唔夠中學面試個最低要求,宣揚者又講d唔講d),
一係話二三線小學派入band1中學讀唔上
(任何學生上到中學都會有機會考試差咗,一來全級大部分甚至全部同學都係同一個band,二來中學上堂同小學係兩回事,最後係唔知點解唔多覺有人話「強校」生去到中學會讀唔到,間間中學都一定有考第一同第尾,一定無「強校」生上到中學考得差?)

SingMom  同意!  發表於 16-5-28 10:13

我唔肯定係唔係搞錯,
直資學校雖然政府規定要有給予經濟有困難嘅家庭特別資助,
但我估每級分到嘅名額應該總會有限度掛,
咁直資收生時登木咗成績應該仲要考慮家庭嘅經濟能力同其他野掛,
除非個學生應該好大機會有獎學金,或者一定夠資格申請特別資助,
咁成績排名未夠高,又無特別理由多數有獎學金,無得in唔出奇掛。

官津就應該唔駛諗呢d,淨係成績、比賽同特異功能

SingMom    發表於 16-5-29 22:28
‹ 上一主題|下一主題