用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華, ...
go

普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,   [複製鏈接]

回覆 moon.ng 的帖子

QC好似係無得in自行一定無份,呢種情況我會解讀為:
無得in,就算之後統一甲乙部填完,
小朋友派到入去讀都好辛苦追成績,

另外往上幾年同成績師兄師姐自行報邊間?
有無得in/2nd in?
估係自行收咗定大抽獎入?
呢d情報要問返小學先有,
街外人好難知,
就算知亦唔夠多資料做比較準確嘅估算

反正自行有兩個機會,
試過無得in咪心息囉,
當然前提係肯冒靠大抽獎先有中學offer嘅險啦;
support到同級數直資當保險又另一回事啦

小學老師都覺得ok就無乜問題,
我今年嘅親身經驗係普通甚至人哋口中「渣」小學頭幾名,
好多時fight得贏勁小學考1X嘅

回覆 moon.ng 的帖子

除非因為搬屋,否則轉校真係唔建議,
一來小朋友要從新識應新環境/同學
(升中學無法,少一次不良影響會少d)
二來五年級太遲,
唔係搬屋因素要轉都三年級要轉
三來轉咗去所謂「勁d」嘅小學唔一定有着數,
呀仔一二年級第一名同學仔轉咗校,
平時無乜聯絡,
唔知依家讀成點,
但校際數學比賽唔見佢有份出賽,
反而呀仔係穩膽,
咁無得出賽就連攞獎機會都無先啦

moon.ng 發表於 16-4-12 14:25
謝謝!我們學校雖然不是名校,但一條龍中學都屬於Band 1尾的中中,而不選擇直升的同學每年都有約三十個,九 ...
咁你仔仔讀緊嘅都唔算係普通小學,係頗勁嘅小學啦,
頭十都應該有機in

普通小學一係得非band1中學從屬/聯繫/結龍,
一係直程無聯繫/直屬/結龍中學

呢d小學就真係要靠自己啦
‹ 上一主題|下一主題