用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?
go

藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?   [複製鏈接]

回覆 elbar 的帖子

世衞嘅人口與药劑師 1 : 2000 比例是否假設是醫药分家為前題? 需求可以差好遠。

回覆 美之選468 的帖子

佢哋多數暨任埋分店經理

香港 有GMP (製药) 牌嘅葯廠相信二十間以內, 有GMP (包裝)牌嘅药廠就多, 药廠一般有牌药劑師一個就夠, 除非那药廠係風險高(咩獲), 人工低就請唔到人。

美之選468 發表於 16-8-16 16:36
其實藥廠有很多位置都須要有藥劑師參與的.例如 向衛生署注冊果部分.又OR做推銷果部分如果有藥劑師參與自然 ...

邊有咁多新药要向衛生署注冊吖! 而且做呢D工作係唔係比番有牌药劑師嘅人工先?
好似營養師無得撈咪做推銷囉!

回覆:美之選468 的帖子

你估間間都係幸福製药出咁多药咩,要攪咁多药物注册! 又唔係年年要做藥物注冊。 香港有幾多間药廠? 一間一個藥劑師夠未? 係荀工都唔走喇! 但一年有近百本地畢業生,仲未計外國藥劑畢業生回流考注册試。

回覆 Bettyblue 的帖子

我相信依家讀緊小學嘅小朋友, 到佢哋大學畢業, 醫葯分家都未有着落, 所謂有前途係同邊過歲數嘅人講?

就算比你分到家又如何, 屆時就會似澳洲嘅 drug warehouse, 舖好大乜葯都有, 價錢很平, 但跓店药劑師好少, storekeepers 就好多, 頂死好多細藥房, 例如Sydney U 药劑收生 DSE 成績都降兩分, 因為葯劑師飽和 。 香港醫葯未分家, 醫管局資源有限, 無可能大規模擴充, 本地醫藥科研又有幾多間機構, 又需要請幾多位葯劑師呢 ?根本係就業困難, 仲要讀咁多年,  最醒嗰班就無問題, 一般畢業生就唔知點?

回覆:nintendo 的帖子

IP 出路都係分大legal firm 如 Deacons, 孖士打和中小型 professional firm. 除非人客注重agent牌品及其 trade mark 難攪 (牽涉眾多國家及第三世界國家), 因為你無當地agent connection 好難攪,就一定要大 firm 做但都猛要求 discount, 其他中小型firm 就執頭執尾,由於多年前正苦IP Dept. 將 trade marks registration, renewal 程序簡化及電子化,簡單嘅客户職員都做得嚟,使鬼比錢人賺咩! 呢樣嘢就影嚮到這行業生意大減,所以間間 agent 都要減價或被減價。入呢行就正常入大legal firm 做吓學吓嘢,但有返工就無放工,處理程序繁複瑣碎,又多enquiries,成日要報價(報咗又唔搵你做), 趕 deadline, 仲要咩數,亦無乜位比你上。另一方面, 中小型firm 亦無啖好食,大嘢你無份做,細嘢唔使你做,同行競争大,成日比人壓價, 無乜肉食。呢行反而有經驗嘅 師爺  (依家叫legal executive)個位就非常吃香及難揾人。我就唔贊成轉 IP (Patent),賺唔到錢,工時長亦唔會係律師樓賺錢主力,講完。

回覆 nintendo 的帖子

我認為 Pharmacy 及 Law 在香港並唔係一個理想組合作為 JD, 首先讀呢兩科都好專業及費時就讀和獲取執業資格, 好似同一時間事奉兩位要求高嘅主人, 容易吃力及兩邊不討好。 無可否認 Engineering degree 對IP litigation 有幫助, 尤其是 patent 官司,但有關藥劑嘅本地訴訟始終很少, 有都正常要揾大 firm 打。 如果真正熱愛藥劑嘅, 咁咪讀囉!如果只係想讀一些專業課程, pharmacy 亦非至愛, 咁不如 Law 加 Accounting / Finance, 又或者 Phramacy plus BBA 仲實際, 選擇上正常係會先揀典型, 唔會先揀特例, 雖然話就話終身學習啫, 但30歲之前嘅選擇與工作成就對之後嘅影響尤其深遠。

回覆:701003 的帖子

呢48個药劑師新位一年HA嘅額外支出,未計其他現金津貼,MPF都$23,000,000一年,佢有幾多撥款可以咁年年加人?

回覆 701003 的帖子

同意。

大話怕計數, 香港現在接近有2500位药劑師, 每年有本地畢業生100人, 外地大學每年回流畢業生而又考到香港執業試相信有20人, 4年大學課程加1年實習共5年就可注冊成药劑師, 亦代表這5年約有600位師兄師姐較先投入社會, 即5年後药劑師總人數會上升至3100人。假若當時人口為7,500,000, 那麽屆時药劑師與香港人口比例為 1 :  2419, 世衛標準係 1 : 2000, 即係每2000人就需要1位药劑師, 但要留意世衛標準是假設已經醫药分家而計算需要, 我唔同大家爭拗今天药劑師畢業生是否難揾工, 但如果今年開始讀 Yr. 1 就要諗吓5 年後難唔難揾工喇!相信政府稍後會以世衛標準和醫药未分家為理由, 不再擴充大學學額及HA會較以往開少咗新位招聘藥劑畢業生。

回覆 samsam123321 的帖子

某程度啱, 但要視乎社會, 經濟發展方向及當時政府嘅側重的政策及財政承擔能力。

牙科學生係要做人體解剖, 大嘅4-6人一組 (解剖1位大體老師/"朋友")

回覆:samsam123321 的帖子

學位愈多愈能要求争取更多教學資源及職位。

回覆 88-123 的帖子

美國好多學科可以比佢讀上去, 問題係讀到咁專就要預咗留喺美國才有較佳出路。美國是沒有 Pharmacy Undergraduate degree, 一讀就係 Doctor of Pharmacy (PharmD) 4年加1年實習, 有些大學要有 first degree 才可報, 部份大學起碼要讀兩年pre-pharmacy course 有關 science 和 Maths才可入學。補充一點,在加拿大你考哂試,實習完亦必須要有當地居民身份才可執業。

回覆 schoolrun 的帖子

市面會多咗牙醫, 但人口老化牙醫需求會多咗,一般牙醫相對西醫嘅工作年期較短, 西醫七十歲䦕外都仲可以應付,但牙醫工作對體力有要求, 而頸錐及腰錐亦容易有勞損等職業病。

回覆 schoolrun 的帖子

我不是以藥理角度答, 而是以最實用角度幫老人院,  老人院質素高低除設備上比較外, 另一重點是有沒有專業醫護人員例如註册/登記護士長駐。 外國一些大型老人院或善終服務甚至由麻醉科醫生主理。我暫時睇唔出虊劑師如何能在本地老人服務担任重要角色, 就算有都遙不可及, 我自己就覺得提出'長者藥學服務'嘅人有些混淆視聽, 使人認為藥劑師行業仲有大把發展機會。
‹ 上一主題|下一主題