用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs陳守仁
go

聖羅撒vs陳守仁 [複製鏈接]

一間有直屬band 1中學,另一間語言環境好又有外語學但冇中學backup,請問各位會點揀?
   3    0    1    0

除取有中學backup外,其實聖羅撒有沒有其他優點,希望用家們可分享一下。

回覆 sissysze 的帖子

個人覺得有人由陳守仁插聖羅撒有多個原因:有細嘅跟尾唔想煩升小
免學費
有直屬中學backup,升中冇咁煩

但反之聖羅撒
多功課同傳統(唔知讀完後個人會唔會較死板,欠缺高䃈思維?!)
欠缺語言環境

其實我係度係想睇睇大家意見了解更多,或許有D我係唔知道或者無諗過。

回覆 momama 的帖子

按大多人係網上分享話呢間學校谷,又有人話小一小二每日有7至10樣功課。希望有現正用家可以分享依家學校功課量與課程進度及默丶測丶考嘅真實情況。

回覆 toatoo 的帖子

其實我都有相同顧慮。如果套入呢個case,一間傳統但有中學,一個較活而語言環境好但競爭大又冇中學,作為過來人嘅你又點揀?

已經忍痛放咗St. Rose。睇過大家嘅意見後,自己又考慮小朋友性格及需要後,最後覺得TSL啱佢性格多D,亦都希望在語言學習黃金期學好語言,依家嘗試調節心情從容面對將來升中考驗,希望我呢個決定無錯。

BabyKD  Good   發表於 15-6-18 14:56

最後多謝大家呢幾日嚟俾我的寶貴意見。
‹ 上一主題|下一主題