用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wwsugar
go

SPCCPS面試後感   [複製鏈接]

D學校每次都要見咁多學生,一定出動晒所有老師,咁人唔係機器,每個老師都有佢既個人觀感,仲有interview既時間,每組小朋友既年紀背景,如好scientific去諗件事,實在有太多factors會影響一個面試既結果,所以實在唔需要太在意同緊張個結果,總之小朋友每次面試完都能開開心心走出黎,咁我覺得已經好滿意,其他既野就平常心。

回復 wwsugar 的帖子

我眼見身邊朋友為小朋友考小一好大壓力,又發惡夢,有時睇BK有見有D父母好大壓力,賽前既準備賽後既檢討,我都感到好無奈,唔明點解我地呢一輩既家長要攪到自己咁大壓力呢? 認真去為小朋友準備升小係需要,但唔應該將升小睇到好大件事咁,人生實在有太多challenges,如果作為家長都將得失看得咁重,仲有漫長既日子要同小朋友共同面對,漸漸小朋友都會感到果份壓力同父母對自己既期望,何必呢?我唔係咩名校出身,但身邊同學都好努力,宜家每個人都有所成就,我家姐既小朋友讀書一D都唔叻,會考O分,但佢明白要為自己搵一條出路所以走去學西廚,讀一年fulltime,臨畢業已有酒店offer,宜家有幾好prospect,所以讀書只係一個訓練獨立思考既過程,只係現今既父母有經濟能力,more educated,唔希望小朋友會比自己差,我唔敢講我自己一定無呢個諗法,但會時常提醒自己,小朋友都係一個個體,我地唔可以硬將自己諗果套放係佢地身上,做父母真係要學架。

miaomama    發表於 13-11-27 15:49
Joe8889    發表於 13-10-3 18:43
happy_lavender    發表於 13-10-3 16:37
harrybb2008    發表於 13-10-2 11:49

回復 wwsugar 的帖子

"最壞打算">你又點知係最壞呢?世事無絕對,who knows!加多一點正能量給自己吧!

"心儀"從來都係從父母angle去睇,但真正讀書既係小朋友,我覺得絕大部份既學校同老師都係有心想教好小朋友,只係好多人會用成績獎項黎去評價一間學校是否成功,教育既責任學校老師只佔一部份,家長先係影響小朋友最深遠既人,所以如果要去諗學校俾到咩個小朋友,我覺得作為父母應先諗下自己可以俾到D咩俾小朋友。小朋友佢地既世界好簡單,好直接,同埋佢地好懂得適應環境,比大人要強得多,無論去到邊間學校,佢地都一定會可以開心學習,認識新朋友,佢地要既係父母既支持,life can be simple!

wwsugar,希望你唔會覺我我好多口水好鬼長氣,我好開心可以係度同大家share一下我既睇法,我真心希望BK既家長可以放鬆多一點。
‹ 上一主題|下一主題