用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 启思小学附属幼稚园2012-2013 K1家长集合
樓主: sosolan0
go

启思小学附属幼稚园2012-2013 K1家长集合   [複製鏈接]

0812 boy am

Sorry shirley, my son bday should be 2008 Dec ar!
Can u please amend for me ? thanks !
And nice to meet u all here,各位同學仔媽咪!

wishwong 發表於 11-12-30 16:15
2009 Dec Boy AM

dear wishwong, finally see you here!!
u have disappeared for quite a while~~

Dear Wish, Happy new year!!!吾洗激氣喎!你講過揀得cpskg嘅家長都係同其他家長想法吾同d!!不過,我發覺在這個forum裡有好多媽都擺脫吾到非傳統的教學法,好難得俾我遇到你,一個同我諗野好相近而又係+ニ月仔的媽!!所以我梗系記得你喇!!
其實自從+一月學校收左我仔後,我就冇帶阿仔去interview了,培正宣道呢d一條龍我都冇去,主要係我和我老公都認為只要有實力就有路行!將來的事,尤其係香港咁大競爭的課題,到時再諗!而我地太了解自己個仔,他的腦空間真係好闊,傳統的教學未必能令他盡情發揮,所以我從來冇其他人的煩惱!

回復 wishwong 的帖子

其實我仔足足大你個仔一年,回想起當年佢未識講話就要interview,為左讓佢早些開口,‧我俾佢讀唯一一間收佢嘅kg K1,兩個月後進步神速,中、英、普通話乜都講,但我和我老公都打算讓他repeat k1,因為阿仔的大小肌肉吾係好得,怕佢上到小學同其他同學好大距離,而家佢仲讀緊,但因我剛炒了工人,自己兼顧工作進修家務,有點頂唔住,所以打算讀到三月便不讀了,
那麽我可訓練他早睡早起(因他是返下午班故很夜瞓),想訓練他自己食飯,替他在平日報些興趣班,帶他四處玩玩直至九月正式返cpskg.
其實不用太擔心小孩子返學會病,這是必經階段!!我上年在阿仔開學前四五個月帶佢睇中醫調理下,打定個底,佢番學後沒有特別病多左, so relax~~~~

我在這裡其實最主要係想為自己和阿仔找些朋友,可以定期一起安排小孩子的活動聚會,而大人也可以互相交流,
所以各位若有任何言論有所得罪請見諒!

多謝Shirley 咁有心機列個表,仲經常update,
希望可以儲多些同學仔/同校仔!

Dear Wish,
睇完你的回應我好驚呀!你好似偷聽左我同我老公講嘢!
你番話係我成日同我老公講,如果個仔有能力,我梗係想佢去外國
找到理想生活!在香港工作為生活,那有時間看風景?我絕不是有一大筆錢準備送個仔去留學的父母,但已作好個仔飛出去的打算。我爸爸常說,青出於藍,如果個仔嘅成就高過自己父母,就是父母的本事!我希望我生得佢出,佢可以同我地呢一輩吾同,少一點顧慮去搵自己的人生,我只是保持自己身體健康,等佢長大不用擔心兩老身體,而我們就從旁協助,輔導,鼓勵,將來就要靠佢自己喇!
另題外話,我成曰同我老公講「抱多些個仔啦!」「溫柔d教佢功課啦!」我一講話個仔15歲就飛架啦!佢都吾理我,直到我剛睇番以前有人批我仔命盤,話佢會在外讀書工作,我俾返老公睇,佢而家勁累都會抱個仔!哈哈!

hey hey, here we are again la!!!
long time no see , everybody!
yes, i am also wondering about the books on the book list,
should we  need to buy all? or the selected items are for supplementary use only? anyone knows?

吓!乜今年的校車費咁貴嘅!上年我個仔間學校(比cpskg)遠多兩個街囗,
都係$900咋!!

Dear wish,
Pm to u already!
Thanks a lot!!
‹ 上一主題|下一主題