用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教孩子背英文字 (默書用)?
樓主: macarion
go

如何教孩子背英文字 (默書用)? [複製鏈接]

多謝各位媽媽的分享
本人有兩個小朋友放學後就上補習班做功課, 大仔P.4一向都唔鍾意英文, 細女P.1中文同數學都無問題, 只係英文, 佢一默書我就好驚 要花好多時間同佢串字, 而不是一般的串字係要用講故事既形式. 每次默書都10句, 每一個英文字都要講故事佢先記得. 死記都記唔到. 到教試既時候我都唔知點算.
請問各位媽媽有無好方法指教一下.
yylrso

係啦 ,我都想知道如何可以好好地教他們(功課, 成績) 自己本身都唔係讀得書多又唔識d字. 點算好.
yylrso

原帖由 pangpuiyee 於 08-10-13 23:51 發表
首先, 我係全職媽媽, 我亦唔知市面有默書班這回事. 即使有人比錢我,我都唔會教人地的仔女默書.

我只係想大家提出一d方法, 等所有媽媽(包括我自己)可以受惠.

這個故事方法唔'arm'你用, 你可以唔用. 我都有比我女學p ...

同意, 無一個小朋友的吸收都唔同, 正如我一樣我有2個小朋友囝囝不用其他方法只要給他自己串字就會記得, 囡囡就不一樣了, 如果用哥哥的方法3天也不會一句句子. 但用了故事形式之後她不用30分鍾就學會了. 當她真正學會了就不用再記著那個故事都懂得了.
正如不是用一套的方式就可以行得通, 如果唔係芳間都唔會有咁多記憶班, 默書班, 講座等等啦!
yylrso
‹ 上一主題|下一主題