用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教Cais家長
樓主: careysum
go

請教Cais家長   [複製鏈接]

回覆:請教Cais家長

我仔讀緊CAIS, 中文有三個課程,簡體、繁體(淺)、繁體(深),學校會因應小朋友程度分組。我仔讀繁體,俾人分左去深,本書同local school student冇分別,但我相信教就肯定冇咁深入,中文個個星期有test, 一係漢字拼音,一係口語,人都癲,一D唔hea.

引用:Quote:原帖由+PiyoC+於+14-09-19+發表我想

原帖由 gigilanlan 於 14-09-19 發表
關於那張ref. letter,如果覺得尷尬,你可以向CAIS admission team解釋你的原因,但是會不會影響面試機會, ...
我仔現在CAIS G3,當年幼稚園唔肯填reference letter, 最後都入左,我知好幾個case係咁,我諗果張letter都唔係太重要。

報名及面試費印象中幾年前都係咁嘅價,因我仔當年只報了RC及CAIS, 兩間都咁貴所以有印象,有錯請指正。

引用:+本帖最後由+careysum+於+14-9-28+13:59+編

原帖由 careysum 於 14-09-28 發表

我女剛剛取得插班OFFER, 真係好開心, 我參觀學校時,見到有D ...
School website有指示的

careysum  謝謝  發表於 14-9-29 20:51

引用:請問而家讀緊Prep+(2014-15),+而家是不是未

原帖由 feifeisasa 於 14-11-18 發表
請問而家讀緊Prep (2014-15), 而家是不是未能想到ICN, 要幾時先可以買到? 是不是一定會買到? 是不是也一是 ...
十二月尾前買,出曬email了

引用:今日同囝囝去interview,發覺除了一組既老

原帖由 PiyoC 於 15-01-17 發表
今日同囝囝去interview,發覺除了一組既老師係外國人,其他幾組都係中國人老師,我哋其實都有比較佢哋同其 ...
咩叫半國際學校?

引用:any+priority+for+sibling?+it+is+a+critic

原帖由 ritz_ng 於 15-01-21 發表
any priority for sibling? it is a critical question as I have two.... thanks a lot
Sibling 肯定有priority, 但如不是持外國戶照,不要有太大期望。近兩年我都知有sibling但冇收,both are local

回覆:請教Cais家長

No sibling and non passport holder only have 23 vacancies, very keen competition.
Good luck to you all

引用:Quote:原帖由+lauman5986+於+15-02-13+發表

原帖由 cskm71 於 15-02-14 發表
can u share why rc your dream school?love to learn more。
Dream school 即係邊間?

引用:+本帖最後由+careysum+於+15-3-12+20:14+編

原帖由 careysum 於 15-03-12 發表

我女插班讀prep已經兩星期,唔知係咪我女個班主任特別好, ...
邊個老師?

引用:Quote:yinichanwang+發表於+15-3-16+13:38+

原帖由 himmamme 於 15-03-16 發表
那麼而家低班的,升到上grade 4仍可用繁體,對嗎?
另外, 你認為比其他IS, 如ICS,一般科目的程度是深d,還是 ...
我仔G3上個月教rocks formation,係我以前F4 geography 的內容。當然佢地不是教很多啦

引用:Quote:原帖由+himmamme+於+15-03-16+發表我

原帖由 yinichanwang 於 15-03-16 發表
因幾年前學校是教簡體字的。幾年前才開始加入繁體。所以現時高年班的是簡體, 低年班就有三種options。

...
我所知的都係咁

‹ 上一主題|下一主題