用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問學小提琴?
go

請問學小提琴? [複製鏈接]

YSLKHL 發表於 15-3-19 16:18
請問初學小提琴應該買什麼牌子?有朋友提議vif或richmann,請問有什麼分別?還有其他選擇嗎?應在那裡買比 ...
買呢兩隻,不如呢度二手市場算啦

lithian214 發表於 15-3-20 07:40
其實,初學,咩牌子都冇所謂
應該咁講,有牌子都貴的,有牌子但平既,同無牌子分別不大,有個牌子賣貴d而已, 通x/柏xd有牌子,都唔係自己造,都係oem., oem 得一定壓到廠好低價,邊會有好野丫, vif 我就唔記得係咪自己廠,但食水都深架,100,街價果時600,批發只係300,資料係咁多

chantecaille 發表於 15-3-20 14:54
咁如果遇不到ok的二手,邊度買到平的又可以的琴?
如果只係普通用黎拉, 只要個琴操作正常, 就沒有O唔OK喇喎....我相信大部份係二手市場都係用開, 都係操作正常的, 留意下琴袖(琴頭果4支野, 會否太鬆), 其他無損壞都可以了..

kkhon 發表於 15-4-4 23:34
回覆 scyu88 的帖子

法國來的古董琴2萬5,如果灣仔買要過3萬,下次再換可8折trad,之前買的是6仟就半價trad ...

如果係真,算抵,聽講都要成4萬

小伊 發表於 15-4-5 18:25
三萬幾一個法國古董琴! 除非個琴本身嘅情況好差,否則,真系無可能。

...
話時話,琴日去左提琴展,大開眼界,但執唔到琴返黎,執左兩支弓

kkhon 發表於 15-4-6 22:04
回覆 Sindy 的帖子

請問幾錢?

幾百蚊,批發價,佢知我有同琴廠拎琴,炭纖都唔駛1000,超抵,不過係香港買左囉(所以買支實木), 今次既收獲係俊文有折,九月開義教班時慳返d錢可以

Bao.Jin.Dup 發表於 15-4-12 00:43
其實係咪貴嘅弓先值得換弓毛?如果只是幾百蚊弓,寧願買過支新?
睇你用得就唔就手啫,我女支平弓,佢話想用返呢支,叫我换毛,買左支新比佢(佢揀架), 但都係鐘意舊弓

四隻貓 發表於 15-4-25 09:17
我都買左隻粉紅色琴盒氹女開心
佢地肯練就值返。

我朋友比返隻3/4粉紅色琴我,都唔知點安置好,唉
‹ 上一主題|下一主題