用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解香港小學要轉哂全日制!!
樓主: samima
go

點解香港小學要轉哂全日制!! [複製鏈接]

我個小朋友返全日, 大约三点半前返到屋企, 吃下午茶, 休息, 開始做功課, 初小大約 30- 45分鍾內完成, 跟住是他自己自由時間, 他可以看放學ICU, 玩UNO, 大富翁, 捉棋, 自己畫畫, 看書, 踏單車.   晚上飯後8点開工, check 手冊, 快完成的話, 還有時間看 "世界那麼大" 及不同的旅遊節目, 大约9点半床.
現在開始高小, 功課多了, 但毎天他還是有他自由時間, 晚上9点半至10前上床.
假期家庭日, 考試週除外.
學校最後一堂係class teacher堂, 功課初小時, 大多數已完成, 高小就一定回家繼續, 逢星期五下午全校課外活動, 星期六. 日全是家庭日.  
我鐘意返全日.

执子之手414 發表於 13-12-7 10:53
聽落你果間似sfa

不是 sfa.

普通小學一間, 不過小朋友暫時冇補習, 冇催谷; 放學即回家. 所以比較多時間.

samima 發表於 13-12-7 13:08
那麼你真好彩!你個小朋友間學校就在屋企附近!

跨區上學。

ic07 發表於 13-12-8 00:38
好吸引!請問一體一藝你點搞掂?中有每州默書?中有ongoing project?
指教下大家?

...

不敢指教, 我的情況是 : 我間小學冇要求一體一藝, 黙書並不是毎星期有, 小一時會幫佢, 因佢來自一間冇黙書的KG, K2下學期先至教寫字, 但佢有看書的習慣, KG時有外出學拼音, 4年 KG 主要忙於主題探索, 話劇. 跳舞, catwalk社區表演, 大時大節有時會去長者中心表演和送小禮物, 而背台詞, 企位, 背舞步是他的強項.  小二開始慢慢放手黙書, 但要忍受初期下跌. 現在黙書是他自己的.

做 Project 是用得最多時間, 而電腦是等我放工才開, 但好彩暫時並不是太多 Project.

小朋友只是在一間普通小學唸書,  考頭 3/5 有中學直上, 所以我個 case 不用擔心升中.

我要求不高, 小朋友暫時學校生活愉快.

samima 發表於 13-12-8 10:52
那麼你小朋友讀邊間學校?

只是一間適合他的學校, 我本著條條大路通羅馬的心態, 吾想因讀書而破壞親子關係, 最緊要係品德好.

Silverhawk 發表於 13-12-9 21:02
有時同區都可以好遠架, 我仔8點上堂, 7點就要上車, 每日6點幾要起床, 住香港島, 學校跟屋企同區。 ...

我比你好D, 雖然跨區, 但尾站 7:22 上車.

仔細看完各位內容, 我個人都係揀全日, 如果返半日, 我會揀下午校, 但吾想星期六返學.
‹ 上一主題|下一主題