用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網派位如何??分享一下吧!
go

89網派位如何??分享一下吧! [複製鏈接]

引用:89網學校好好,只有約2-3間非常一般,其他都

原帖由 20072010 於 13-06-05 發表
89網學校好好,只有約2-3間非常一般,其他都好好。以基督教及保良局為主導區內小學。有質素保證。

...
你熟悉89網嗎?其實小兒在自行已獲派馬循及較早前有一間私校已收。已知個個都話好好,但自己不熟此區學校,仍在考慮中........

引用:馬循都幾好呀。。係熱門學校!!而且聽其他媽

原帖由 manma81882 於 13-06-05 發表
馬循都幾好呀。。係熱門學校!!而且聽其他媽媽講冇主風咁谷,老師都好好!!

...
只是怕英文無私小那麼好。

引用:應該唔會差太遠卦,可能私小支援好少少姐 +

原帖由 manma81882 於 13-06-05 發表
應該唔會差太遠卦,可能私小支援好少少姐
私小係外藉老師上課的,不是本地課程。

回覆:titanlow 的帖子

Thanks!不過我想馬循未至於係深水埗級別

回覆:89網派位如何

謝謝各位中肯的意見。
第一:我最初都以私小作後備,怕自行或大抽獎唔知派左去邊。
第二:我最初都無諗住依間私小會收,因都幾難入。
第三:本來的目標係本地直資,點知全軍覆沒。自覺太天真,以為學校唔會問學術性問題,點知間間都問串字,數學應用題。
現在有這樣的想法:
第一:循道辦學應該唔錯,因都有朋友小朋友分別係北循,沙循,將循就讀。
第二:是否要給"最好"給小朋友?讀書都要名牌?若然馬循是中規中矩,亦不過不失
吧!有時唔係最好"就係"最好"。
第三:錢是一個大問題。分別係$0vs$x0,000。馬循近,無需坐校車及自己帶飯。

引用:小兒下年先小一,想问会否1-1-1都入番雨川架

原帖由 mos_jsm 於 13-06-10 發表
小兒下年先小一,想问会否1-1-1都入番雨川架?
未必架

回覆:mos_jsm 的帖子

係,有學校係1-1-1才考慮俾你叩門。

引用:我係+1-1-1+入雨川的

原帖由 SS929 於 13-06-10 發表
我係 1-1-1 入雨川的
即自行有揀但不獲派。而大抽獎就甲乙都揀。對嗎,

kinyee125 發表於 13-6-10 18:22
我叩馬循同馬主撞期,應該選邊間?
兩間不同風格,你小朋友適合哪一間多些?

引用:Quote:skmibb+發表於+13-6-10+20:22+兩間不

原帖由 kinyee125 於 13-06-11 發表
請問何否講吓如何不同?
有朋友幫這兩間學生補習。馬主:功課程度較深,有精英班,活動較少,重成績。馬循:較全面,沒有精英班,活動多,功課比馬主少。

引用:唔好講到馬主咁誇張,馬主的校風係嚴,但唔

原帖由 brian_mama 於 13-06-11 發表
唔好講到馬主咁誇張,馬主的校風係嚴,但唔係嚴到白襪高低要罸抄咁誇。而且馬主係無精英班的,都唔係少活動 ...
沒有精英班?但我朋友個兒甥女係馬主讀喎

引用:我係馬主的家長,學校真的沒有精英班﹗只係

原帖由 brian_mama 於 13-06-13 發表
我係馬主的家長,學校真的沒有精英班﹗只係分普教中同唔係普教中班
可能改了

‹ 上一主題|下一主題