用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
樓主: gracelam
go

2010-2011年小一歡迎會 [複製鏈接]

原帖由 Swani 於 10-10-15 14:34 發表
施予媽媽:

我最個ge 妹豬下個月就兩歲la..同你個細仔一樣大, 佢都算乖, but 家姐阿哥放學返到屋企做功課温書呀等等佢就痴住哂, 攪住哂, 阻住哂, 要我抱住佢先安樂, + 上家姐又唔多合作, 又係鍾意發皮4, 正一公主都 ...

swani,
我阿囝佢好曳架, 成日攪埋d危險野, 吸塵機, 電腦, 電制, 風扇, 馬桶等, 仲擒上擒落, 睇少眼已經擒上張枱, or擒上張電腦枱攪printer.  仲有好痴我, 我去廁所佢都要跟埋o黎, 出街成日要我抱唔肯行..... 食野同瞓覺又好難攪, 總之所有曳野佢都有齊晒.

不過你好勁! 有3個小朋友!!!!! 佩服!佩服!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

原帖由 PoYellow 於 10-10-21 09:41 發表
唉,囝囝星期日晚發燒,食咗藥退燒捱過咗個測驗,但星期二晚開始又疴又嘔,噚日一早已帶佢再睇醫生,尼兩日都請咗假冇返學,見佢又疴又嘔個樣真替佢辛苦,希望囝囝快d好番啦 :( ...

咁都好捱過左測驗.  不過小朋友病做媽媽一定會好擔心, 祝你囝囝快快好番.

原帖由 Swani 於 10-10-21 15:59 發表
e+ 囝囝冇咩事la 呵...可能佢好番時都打緊風唔洗返學, 到時又可休息兼温習默書....

講開默書真係唔多慣...個個星期都要默...希望快d 習慣la....

我都覺得個個星期都有默書真係多左d, 我開頭以為活動教學的學校會冇咁多默書tim...

原帖由 PoYellow 於 10-11-10 11:24 發表
想問下呢,我見手冊11月22號嗰個星期係P.1-P.5評估,大家其實知唔知係咩形式同評估d咩,係咪又要溫書呀?

我覺得係唔駛溫, 因為都冇俾範圍我地家長, 我諗係評估小朋友識得幾多, 消化左幾多, 即場睇佢地表現.

仲有我想問問大家, 昨日我囡囡手冊上寫下星期要中文默書, 其中一課寫"背', 咁係咪要背默????? 我問阿囡佢話唔知, 激c!

原帖由 PoYellow 於 11-1-3 13:34 發表

Gabrielma, thank you!!

咁計唔計分架?? 平時都冇同囝囝特登去練字,佢寫字又唔得整齊,考試會有影響嗎??

另外,想問你地會點同佢溫作文呢??

佢地有幾份上堂做的黃色工作紙, 叫作文, 不過我見全部都係造句, 咪同阿囡溫下造句, 我估唔係真係要作篇文章掛.....

原帖由 Gabrielma 於 11-1-4 13:32 發表
低班都係作句, 唔駛作文.

英書 / 中書係用等級顥示, 即係甲, 乙,A, B...., 唔計分 !

小一分數好緊, 差一分已經差幾名, 而且小朋友好多都係9X分, 所以家長有心理準備 8X分已經考全班 2X.  考得後唔代表小朋友差, 只 ...

謝謝你的提點! 如果囡囡考名次2X而平均分不是太差, 我不會太擔心!!

回復 1# wing116 的帖子

我地2:30PM見.  仲有明日會唔會去學校睇小朋友表演?? 我地會去.

原帖由 PoYellow 於 11-3-4 16:50 發表
想問下今個星期點解會派本新的「生命方舟-能量册」既?係延續舊嗰本定係要重新再記錄過呢?咁之前第一本寫的一天的感覺、一週的感覺、二週的感覺......照抄番過新嗰本度定係由今個星期重新再寫過呢??學校好似冇通知過點 ...

阿囡話上次係二月,今次係三月份,如果有闗心隻蛋果曰,家長就簽一個名,當然越多簽名代表越多能量。我阿囡已經打了隻蛋入冷宮了•••••
‹ 上一主題|下一主題