用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一所需程度
go

考小一所需程度 [複製鏈接]

引用:我認為考小一主要睇考生的態度和教養,學業

原帖由 Dolphinmom 於 16-08-02 發表
我認為考小一主要睇考生的態度和教養,學業程度不是主要concern。
其實系你所說的加學術,兩者並存

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-3+11:35+原知

原帖由 sbux 於 16-08-03 發表
呢個隠點我都讚同。
唔同外語朗誦或PTH能力試,5歳考MOVER/ FLYER ,唔係語言能力好既表現咁簡單,應考要串 ...
一個有看閱讀習慣的小朋友是可以做到。不需要谷的。要谷去考我也反對。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-3+17:04+其實

原帖由 sbux 於 16-08-03 發表
真的嗎? 我個去考 STARTER 之前都叫晒救命,所以無唸過再上。
要串不過只系幾條。閲讀理解不供詞不過在文章內找到

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-08-05+發表咁

原帖由 retriever 於 16-08-05 發表
可能後來者以你做楷模。

以唸乘數表為考小準備的起點。。。
背其實好易,大部分小朋友都可以,不過要明白應用則叧一回事

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-05+發表背其實

原帖由 retriever 於 16-08-05 發表
所以,在我來說無論k2,k3 定p1, 背乘數表係無意思既野。。
Same here.我教數永遠用實物。尢其不背,因為背左就難再番去理解了

引用:回覆+lui+的帖子 某程度黎講你既說法係啱

原帖由 teambuilder 於 16-08-06 發表
回覆 lui 的帖子

某程度黎講你既說法係啱,但考小一係考埋反應,所以算術除左理解之外仲要熟練。正如我理 ...
其實我意思是操練前先理解。我也有練,一日練10題咁曪

引用:Quote:原帖由+阿里媽媽+於+16-08-05+發表我

原帖由 dttmtong 於 16-08-06 發表
唔好諗住要 acheive 乜野結果。每日陪玩係十分緊要,就算學業無進展,大家感情都好左丶溝通都多左呀

每日 ...
Well said!其實放工後真糸好累,不過生小孩就是要陪佢地。

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-06+發表其實我

原帖由 retriever 於 16-08-07 發表
完全同意!
數學在乎理解,我不現實,做唔出背左先。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-07+發表

原帖由 lui 於 16-08-07 發表
數學在乎理解,我不現實,做唔出背左先。
教單雙數,我用圍棋教,排成百粒。佢一理通百理明。自己明白1002是雙,我教雙。佢自己理解單即是乜。所以我唔會教佢背野。浪費他的求知慾

引用:Quote:原帖由+yannie_man+於+16-08-06+發表

原帖由 retriever 於 16-08-07 發表
其實養孩子準備樣樣外判,包括判俾姐姐,長老。。。 咁不如唔好生。
Exactly!

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-07+發表教單雙

原帖由 retriever 於 16-08-08 發表
你係爸爸?
我係媽媽。我不是數學人,小學數學好差,因為老師解唔明我。中五才開少hiu.我明小朋友click 住邊。以前幫個小四五補數,我做左一本notes俾佢。最後佢由不合格變80幾。n年後我在書局見到一本書,同我自制的notes內容一樣,作者系數學老師。我個時難以置信。所以我真心認為數學是要玩,不是操(起碼幼稚園和初小)我從來不買pre packaged玩具。none of electronic toys.其實我冇乜買玩具,執下二手咁(我唔系冇$,不過認為小朋友不用物質,到今時今日,同小朋友出街乜都不會買,除左食物。去OPor 迪士尼,見到玩具會話想要,我叫佢地摸下,便走。唔會扭。買書最多(不過執人書都幾百本)。學術班我女冇上,我教不到的如音樂和體育有幾様。面試班..最後上左。知道左女女坐不定,所以不停找方法改。所以對我有得著少少。我有個大,以前工作忙冇理佢,只外判給人教,最後當然不理想。我也是從錯誤中學習。

引用:Quote:lui+發表於+16-8-8+11:43+我係媽媽。

原帖由 hkpapa852 於 16-08-08 發表
要令小朋友有興趣, 同用佢地明白既語言/方法去教, 小朋友先會明白.
係。所以我冇買數學作業。只用實物,加口問文字題(加笑料的文字題,小朋友鍾意silly野)我見佢都幾ok.中文就唯有睇書儲字(唯有因為我有很多好繪本,不過現實時間有限,現在只能投放入d認字既書裡去:)

引用:有沒有辦法記實英文詞語?小朋友記了要提好

原帖由 哈呣 於 16-08-08 發表
有沒有辦法記實英文詞語?小朋友記了要提好幾才記得,難得記得,過幾日又會忘記!求賜教!🙏&#12859 ...
其實英文比中文易。中文死記,重疊試記憶鞏固。英文見多了可併或近乎。懂併音可以幫助。多伴讀。不過時間緊迫你唯有日曰讀下(其實花的時間不多)主力個d生字

引用:Quote:lui+發表於+16-8-8+11:43+我係媽媽。

原帖由 qpalzm 於 16-08-09 發表
同意,我自己有數學碩士學位,但丁點無教過小朋友數學。
我認為數學係思考,如果佢末準備好操練無意思。講 ...
我家有兩個數學專家。老爺是精算系教授阿女呢d小皃科,佢地冇興趣參與。所以我只能夠逛下書店取經

引用:Quote:lui+發表於+16-8-9+12:12+我家有兩個

原帖由 qpalzm 於 16-08-09 發表
如果小朋友有興趣可叫老爺遲D講下數學的歷史呀... 呢D絕對係寶藏黎的。
好好:)當年未嫁入門,佢俾佢要出版的書我comment.我o咀了。除了grammar 我可能識comment外,個d符號佢識我我唔識佢。不過佢d太高level.我大女中二時佢教佢probility.基本一黎就答案,佢地唔識解太淺的。

‹ 上一主題|下一主題