用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 策略應該係點?九華、聖方濟、長天
樓主: carmenlook
go

策略應該係點?九華、聖方濟、長天   [複製鏈接]

FATSHIT 發表於 18-8-15 15:29
唔一定,今年有人B2C去左ST. MARY,這是真實個案,可能B1女仔冇人博個11個位,而佢係B2隊又係排好前,真係個 ...
如果咁入到去, B2C入去都要生存到?? D成績點追...

mcl203 發表於 18-8-15 16:25
上到中學又係近乎重新洗牌,要追,又要睇下要追去邊個呢lu,我又唔太信SMCC個個都係1仔~~~
...
老老實實, 個底打得唔好, 點上都有難度.

mcl203 發表於 18-8-15 16:40
我早陣先問我小朋友,你某部份同學現在既成績咁一般,池D點出戰DSE,莫非佢地要被學校叫離場,佢話往績一 ...
呢個方案都唔錯, 我要mark 低佢先?? 是否將來有需要執死雞??

HM168 發表於 18-8-17 11:15
應該係多人轉左油尖旺男仔, 我知道BAND 1 生轉區有人抽到九華, 有人抽到發叔
...
你意思係多了人B1生用住址網去抽乙部派位?? 形成B1男生多過本區B1學位??

mw7183 發表於 18-8-17 11:37
似系咁,今年真系多左錯配,唔係自己親身經歷真系好難相信.
其實填升中派位前會不會知將會參與該區派位學生人數呢?? 大概可以有D預算點捕署?? thanks

hkpapa852 發表於 18-8-17 11:45
只有EDB知.

簡單既估計, 將統一派位表內既所有中學學額加埋 (唔知駛唔駛扣番個堆不選不派既派位直資)

咁即係連區內男女生各佔的人數都未必會知道?

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:45
如果多B2生轉走, 就會將本身部份B1尾學生拉咗落B2個Pool

所以受影響因素好多

嘩,如果真係咁玩法,將來各升中校網都會有影響?咁咪好難估?

mw7183 發表於 18-8-17 13:49
系之後仲難估
所以油尖旺B1男一定派到B1中學既講法今年完全唔係了

剛剛升中的年份出世人數率是否比過往多?

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:52
影響升中派位變化的因素有好多, 包括以下:

1. 男女比例和分佈 (如B1學生男生比例是多少)

唉,咁即係到我仔升中嗰年,又係爭得更加激烈

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:00
所以點解我近年會話, 最好睇晒中學網既B1同B2學校同學位充足率

油尖旺就算B1位再充足, 但萬一派到B2, 基本 ...
8卦一問, 究竟發叔係B 1 中學??

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:02
如果係多咗叻女走, 其實仲大鑊.

B1男仔個pool變大咗, 競爭又大番, 最慘係會將一D原本以為係B1尾既學生推 ...
如B1 個pool 大咗, 是影響係是邊緣人, 咁B1 A 的男生有無影響?? 是在乙部派位有影響? (相信唔關自行個part) , 唔好意思, 我想8多D.

mw7183 發表於 18-8-17 14:39
所以今年b1男唔再一定派到b1中學了,
唔知明年會點?
如果咁睇, 唔怪得今年某D 31網小學男生真是派得明顯差了.

mcl203 發表於 18-8-17 14:41

你要計埋瑪利喎,和,DGJS B1率可能仲高D,和和, TSL 都算 ...
咁呢個問題hkpapa可能又要再update 一下未來的走勢.

mw7183 發表於 18-8-17 17:00
果啲唔中九華派入聖既家長系度咸
你知唔知我幾想打佢
唔係化, 唔使喊呀? 其實都好好呀  !
‹ 上一主題|下一主題