用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無人收到HKPS (KLN TONG)取錄信?
go

請問有無人收到HKPS (KLN TONG)取錄信? [複製鏈接]

原文章由 fidellau 於 08-1-5 00:45 發表
我都收到信,係int'l pm,我小朋友唔係讀緊hk pre school (kln tong) playgroup or pre-nursery架,不過我都好想知升小學既情況..

Hi gegemok & fidellau,

我都收到信,Int'l pm class,我地小朋友有機會做同學仔,我個小朋友都唔係讀HKPS playgroup。

原文章由 EFM 於 08-1-5 16:56 發表
So is my son. He is pm international. However, I only applied am class. So, I jsut wonder whether the rumour that am places are reserved to existing pre-nursery student is right.

Hi wanlucky & EFM,

你無收錯風,我聽學校講,上午班係預留比HKPS playgroup學生,一班好似得二十幾人,我地尼度已經有五個學生家長,如果大家都決定讀樂基,將來可以響度聯絡~~~

原文章由 icq123 於 08-1-5 23:31 發表
請問bobbbby知唔知下午班大約幾多人一班呢?仲有除了lee個分班方法,仲有無其他分別(上/下午班)????

以教統局網頁資料顯示,九龍塘樂基K1只收八九十人,據我所知佢地一班二十幾人,應該上下午各有一班中英文班,一班國際班,總共四班,每班都有一個外藉(英語)老師,加一個廣東話/國語老師~~~

原文章由 iwc 於 08-1-7 12:26 發表
My son also accepted by PM int'l session. He's also not from its Pre-nusury/playgroup.

I'm still struggling between KV vs HKPS. I know they are totally different in their teaching methods. Just think ...

我個仔其實都考左三間幼稚園(另外兩間係約克同根德園),我地兩公婆有共識,所以已經決定左“排名”,不過由於報考同公佈時間問題,前兩間我都有交留位費,收到樂基封信之後,我地就決定讀樂基~~~

原文章由 tulip36605 於 08-1-7 18:37 發表
Hi bobbby,

我個女女都入到pm國際班,我都係考慮緊3間,另外2間係york同崇真國際班,見你話一聽到樂基收就有決定樂基,可否分享原因? 因為我同老公都有d心大心細想選york。

...

Hi kyliejet & tulip36605,

我地未考根德園之前,心目中已經有排名(第一樂基,第二根德園,第三約克),不過當時約克收左先,我地只好交留位費做後備,之後根德園收,樂基又未考,所以又要交留位費,最後樂基先出結果,唔係最近決定~~~

至於揀樂基原因,其實我地都好鍾意根德園,不過我地比較鍾意樂基每班人數較少,又有兩個班主任同時上堂,同埋有國際班,仲有聽講小學派位都唔差~~~

以上純綷個人主觀意見~~~

其實我都係聽朋友講,同埋睇BK留言知道,因為我個小朋友係男仔,所以我比較留意男仔派位,聴講有幾個入到DBSPD,又有啲入到其他好好o既小學~~~

原文章由 wanlucky 於 08-1-14 18:42 發表
Compare with LH, which one is better??

唔好意思,我對LH無認識,所以比較唔到~~~
‹ 上一主題|下一主題