用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 (比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 ...
樓主: 細佬Bebe
go

(比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 [複製鏈接]

細佬Bebe 發表於 19-10-10 00:35
目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

我算係你講的B,無乜你講的缺點,唯一缺憾係做唔到9點前睡覺。

細佬Bebe 發表於 19-11-6 22:59
咁犀利?你係無谷下 入到直私?

不犀利,大約十年前入學競爭細點,有些少運氣入了直資龍校。只要放心給學校教,不爭名次,根本不需要催谷。

你仔細想,真的需要什麼,兩公婆有共識自然做到決定。夠錢,好多人會揀國際學校,因為整體上教育做得比本地校好。夠錢,好多人想供子女去外國名牌大學,因為教育比本地大學好,除非為了專業保護。但也不代表在本地讀上去一定差。

小蘋果2號 發表於 19-11-7 10:06
我大女喺直資讀到小三,小四轉IS。其實佢喺直資都讀得開心,我哋亦一心俾佢中四去英國讀boarding,所以佢 ...

好同意不要打擊學習信心。制度上有評分自然有比較,父母看得開也要開導小朋友,我以前經常同個仔講,分清楚哪裡自己粗心大意、哪裡打分吹毛求疵,好多老師是挑剔制,少數老師是嘉獎制,接受挫敗是成長教育一課。

家長開通是第一座大山,因為好容易太緊張自己孩子跑得比人慢而再加鞭策,壓力百上加斤結果適得其反。我心想,人家家長有信心交託12年教育,有耐心看小朋友慢慢進步,自己何必急躁?學習興趣是跟學習信心掛鉤,把孩子的信心建立在分數上高,有害無益。我仔以前是考前一兩晚才溫書,分數平平,但有時間看雜書、玩活動,十分值得。到了中學,長期看書、好學的能量慢慢反映在成績上,出國後突然成熟了,沒有以前那麼懶,已經不用掛心。

‹ 上一主題|下一主題