用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

Kyle 發表於 13-4-14 10:53
咁有好多堅果奶㗎嘛!都三歲人仔,唔駛奶不離手。一日打兩杯俾佢飲,一餐打果汁,一餐打堅果,堅果好似奶, ...
最慘亞仔唔鍾意飲堅果奶,果汁哩類嘢,好似你仔仔唔鍾意飲湯一樣。我個仔食生果就無問題,搾成汁比佢飲,佢就好唔鍾意,閤埋咀屎到唔比我餵,好似飲苦茶咁,今日餵咗大半個鍾果汁飲得半杯炸,巧煩吓!

Kyle 發表於 13-4-15 23:55
你覺得有效未照去馬囉!無後悔就得㗎嘞!唔駛理人講咩!何況你仔頂得住,仲可以瞓覺。不過我真是頂唔住個半 ...
醫師話最盡個半鐘,唔可以超出個半鐘架!幾多支針我無數,我又好似未見過八十幾枝針咁多囉!點都好各人睇法唔同,好似有啲媽咪都pm我要我介紹張醫師比佢試。我都話我仔雖然有進步,但進度好慢,佢地都要博一博,都無辦法咪比啲資料佢地試試囉!好似幾個月前有個媽咪係張醫師處見到我仔仔識叫佢做姨姨,問我針咗幾耐,我話超過一年但亞仔未識囬答人地問題架,佢話佢囡囡大過我仔一歲連眼神接觸都無,又話一年後可以同我仔一樣會望住人叫人姨姨巳經好滿足喇!你話係咪每個人要求同睇法有幾大分別呢?

Kyle 發表於 13-4-16 12:12
佢唔會番台灣, 佢係台灣嫁過嚟香港。啲媽咪呢個唔得,就走去試第二個,你係佢處聽到有人從第二度嚟有咩奇? ...
醫師講過英基嗰果男童既爸爸媽媽大把錢有車接送,讀特殊學校經常逃學去針灸。報紙真係有講佢好返,無得呃!不過係咪醫師醫好就唔知囉!我諗醫師咁夠膽貼佢處又唔會假,而且我見個男童黎過針。

apple~y 發表於 13-4-16 14:37
回復 chris-BB 的帖子

原來英基嗰果男童係0甘情況,我都唔多清楚,逃學去針灸好似唔係幾好
係呀!佢地好有錢,逃學有乜出奇,比錢請人24小時教個別都無問題,咁好彩佢個仔可以好得返重攞埋奬,如果唔係佢媽咪點會肯見報呀!你有冇留意佢媽咪幾靚女吓,之前佢做模特兒,所以果樣保持得好好架!仲有佢媽咪剛剛開咗一間ABA個別訓練中心可以上門做添,成機攞果仔黎宣傳效果。好似話有好多有錢媽咪幫襯佢喎!

babieblue 發表於 13-4-17 07:41
問過恩x岑e師,話太細D穴位未生好,針都沒用,佢話黃金期係2-3歲。浸大尤e師唔接新症,其他醫生要排9個月, ...

你試試問張e師,我見佢針1歲2個月架!不過啲人講過佢試過未到1歲都針過,我就無見過,如果你小朋友大啲,你又唔like佢,咪到時轉第二個e師囉,好過係度等啦!

apple~y 發表於 13-4-17 15:06
回復 Kyle 的帖子

我以前跟朋友番過教會係基督教,個個星期日番教會都要奉獻 ...

上次係街食嘢遇到一個好多嘢講既女人,佢講開佢地在美國既基督教係唔使奉獻既,又話要奉獻既教會巳經變咗質,叫我唔好信喎!

回復 Kyle 的帖子

我仔仔戒豆奶兩個星期啦,我開始加葉酸份量每日一粒,前日佢又敏感過,洗完澡兩隻腳又紅又一撻撻,哩兩日再減返半粒葉酸又無事啦,我諗我仔唔可以加大葉酸份量囉!睇哩我仔對葉酸真係有敏感喇!而且自從食咗葉酸後同佢出街頑皮咗好多,拖住佢出街行路無一次行得好正經,好似High咗咁,左搖右擺,又跳又跑,講嘢就間唔中彈出嚟,不過唔多,好彩我個仔成個BB咁,無人覺得奇怪啫!

Kyle 發表於 13-4-23 00:10
沖完涼一撻撻後退唔退?幾時退?

資料不詳,你可以講清楚啲嗎?
水溫每次一樣架喎,無理由只得一日紅?而且只係大脾紅同埋一撻撻,其他地方無紅,應該就唔關水溫時!梘液如常用開,點會果日先敏感呢?沖緊涼就見痕,要抓果個大脾位,所以一撻撻,沖完涼後就用症痕膏幫佢搽一撻撻既位,好快好返。自從加大葉酸份量,就有哩個問題,哩兩日減返半粒就又無哩個問題,係咪本身我仔鍾意食菜,巳經食咗好多葉酸,所以唔需要加大份量呢?我都keep住亞仔食半粒葉酸喎!

Kyle 發表於 13-4-23 00:51
咁都唔係個個自閉都會有腦葉酸缺乏的。大部份人有,總有一部份人無。有懷疑就唔好繼續。你又唔會驗血驗抗體 ...
所以我都係keep住佢食半粒再觀察吓先!佢啲頑皮嘢我接受到唔理佢住先,而家佢咁細無乜人覺,只求佢自發性講嘢,好過十問九唔應。

引用:Quote:原帖由+HgI+於+13-05-16+發表回復+Ky

原帖由 Kyle 於 13-05-16 發表
緊係揾啲讀完有認可資歷。啲美國homeopath 個title 唔記得係咩好似 R 字頭。黃偉德收人過千蚊一次㗎?老咗 ...
係呀,而家需求大咗好多架。好似上年派S位只輪到11年4月,11年5月都無份,今年派S位只輪到12年2月,12年3月都無份(照正常程序計)。有啲小朋友係S位讀緊既媽咪同我講,佢地以前只排1年就有S位,但我囝囝要排兩年先有S位。睇黎,遲啲要排兩年半至三年先有S位啦。証明而家有特殊需要需求好大,你地學完又幫到自己既囝囝,又幫到人幾好喎!

引用:差不多過咗兩個星期嘞,好開心同大家講,我

原帖由 ehgybb2011 於 13-05-18 發表
差不多過咗兩個星期嘞,好開心同大家講,我同大家一樣,改變咗好多嘢,雖然唔知邊樣work,不過會keep住做, ...
聽你講個小朋友咁瘦又唔多願食嘢,不如你試試買新鮮淮生煑野比佢食。我仔仔都係瘦仔一名,但都算食得多嘢,就係自從買新鮮淮生煑飯比佢食,佢胃口大開,好食得吓,同我地大人食量差唔多,佢只係唔喜歡食肉,但都有食少量肉(因我逼佢食少少)。唔係講笑,有啲大人食唔到咁多飯,佢可以食晒一碟大人飯架,都係淮生功勞呀!

Surveyor  新鮮淮生 where to buy  發表於 13-5-18 09:50
Surveyor  christ-BB 請問如何煮  發表於 13-5-18 09:50

回覆:chris-BB 的帖子

我試過整椰子奶,都唔錯。如果唔like食渣既小朋友就唔好整啦。多一個選擇而且。

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

要求重開kyle呀!

回覆:Kyle 的帖子

kyle, 乜嘢事要封你吖???

‹ 上一主題|下一主題