用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!
樓主: 亮燈
go

香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者! [複製鏈接]

呢D唔係教育,係製造大量失敗者!
AB
-CD
EF
+GH
PPP

求各英文字母所代表的數字

簡直痴線

1    0    0    0

回覆:香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!

在FACEBOOK睇到呢條直式題目,好離譜!

引用:回覆+亮燈+的帖子 俾幾多歲做?

原帖由 merci2046 於 16-03-18 發表
回覆 亮燈 的帖子

俾幾多歲做?
FB幅相顯示係天主教聖安德肋小學,P1-P2做既!

引用:亮燈,你有冇聽昨晚光明頂,香港教育令好多

原帖由 英子 於 16-03-18 發表
亮燈,你有冇聽昨晚光明頂,香港教育令好多學生感到失敗,英國寄宿係批判思考,
所以學生得到成功感!

...
我十幾廿年冇聽收音機喇!依家聽網台,陶傑之前在望子成材節目都講過類似既說話。我都同意!

引用:Quote:亮燈+發表於+16-3-18+09:54+FB幅相顯

原帖由 3b 於 16-03-18 發表
小一二就學奧數?
我估計係走火入魔或係立心不良

引用:Quote:亮燈+發表於+16-3-18+09:18+呢D唔係

原帖由 nintendo 於 16-03-18 發表
你有你鬧,我見 FB 有人生撐。
好多人走火入魔。
果D家長應該送子女去中(国)讀書,佢地仲神啦!

小嵐子 發表於 16-3-18 18:16
唔通識計就等如神童?
神童?你地各位年紀輕,記得我細個時,香港出左個計數好叻既小朋友,報紙、電視都稱呼佢做「神童輝」,又上電視(好似係上歡樂今宵表演),又拍過電影添!但又如何呢?之後就冇人提起過喇!

引用:Quote:亮燈+發表於+16-3-18+18:25+神童?你

原帖由 skIII 於 16-03-19 發表
左丁山昨日有篇文章,很有意思:
靈堂有感
從去年11月開始,左丁山的師傅輩、長輩、同輩、同學輩,至今已有 ...
同意,贏在起跑線郤輸在終點線,這句我亦講過,所以我覺得依家香港D學校係走火入魔,包括一部份怪獸家長。

記得阿大當年讀小一、二時,學校俾好少功課,好輕鬆,但當阿細讀小一、二時,突然功課多左好多,我好唔明,同一間學校,點解幾年時間會多咁多功課呢?終於明白了,在開家長會時,校長話有部份家長要求學校加功課,我諗,你申請入呢間學校前,明知少功課,如果你覺得要多功課就唔好申請呢間啦!真係俾佢地累死,令到我同阿細關系麻麻地,因要佢做完功課而有鬧過佢。

而阿大在香港既成績,除左數學之外,其他都係麻麻,尤其是英文、科學,唔合格係家常便飯,而我亦唔會因為咁樣鬧佢,到依家去左英國,雖然都唔係好好,但成績肯定好過係香港讀,點解呢?好喇!九月到阿細去喇!而阿細既成績比阿大更差,希世英國教育幫到佢啦!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-19+發表同意,

原帖由 ANChan59 於 16-03-19 發表
忽發奇想,功課能否有 core 及 extended 兩部份,學生及家長一定要做 core,extended 部份就各取所需,可以 ...
我好同意RUBY1219果間國際學校既做法,講得好有道理,可惜香港D學校唔會做亦唔敢做,因為香港D家長唔會接受子女冇功課做,好變態。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-19+發表同意,

原帖由 Ruby1219 於 16-03-19 發表
曾經響阿仔小二家長會(已經係國際學校),有香港家長問外籍副校長係咪每日會有功課帶返屋企做,個校長答吾 ...
副校長講得好有道理

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-19+發表忽

原帖由 Ruby1219 於 16-03-19 發表
"學生同家長一定要做core" -- 點解家長都要做?。
我成日同阿仔講,功課丶成績表上寫嘅係佢嘅名,吾係我個 ...
乜你講既野同我諗既都係一樣!好認同,所以我會同佢地講,你地有100分,唔係我叻,你地0分,又唔係我冇面,你地自己諗啦!

引用:+本帖最後由+英子+於+16-3-19+18:42+編輯+\

原帖由 英子 於 16-03-19 發表
呢條正XX,跟本係特登咁做,有乜理由,香港已經唔夠大學學位,但仲反而要用我地納稅人既錢津貼中(国)學生,而自己既子女就冇學位,跟住就話要我地D學生去福建讀佢D大學,有冇攪錯?

polo819  睇完這人今日的態度,就知道香港的教育已死,好心痛。  發表於 16-3-19 22:47

引用:大家好!我朋友都受不了dse的壓力,想送出

原帖由 dc0115 於 16-03-19 發表
大家好!我朋友都受不了dse的壓力,想送出英國讀,但今年九月年紀只啱報year11 ,請問大家知唔知邊間會收十 ...
搵agent幫手,因時間不多。

dc0115 發表於 16-3-19 21:51
忘了問可有agent介紹?謝謝!
Academic Aisa , 英倫 , 迪昇

引用:回覆+亮燈+的帖子 呢條友好厚顏無恥

原帖由 merci2046 於 16-03-20 發表
回覆 亮燈 的帖子

呢條友好厚顏無恥
成個政府都係

‹ 上一主題|下一主題