用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇過來人可賜教
go

有冇過來人可賜教 [複製鏈接]

引用:咁大家應為讀大校定係小校好D呢?

原帖由 英子 於 15-10-23 發表
咁大家應為讀大校定係小校好D呢?
各有各好,搵適合自己就得。

Ruby1219 發表於 15-10-23 20:11
其實好睇小朋友個別情況,本身鍾吾鍾意讀書,撞著間學校啱吾啱key.
我個仔嘅case 就"姣婆遇著脂粉客", ...
香港就好難會有喇!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-23+發表香港就

原帖由 Ruby1219 於 15-10-23 發表
可能佢自細讀國際學校好d,習慣非填鴨式教育,學習比較主動獨立,同享受學習過程。對於佢嘅學業我奉行吾管 ...
好難得既媽咪

Ruby1219 發表於 15-10-24 01:01
好難得咁懶嘅媽咪😂
我係因工作太忙、亦吾想「浪費」時間陪太子讀書,所以選擇國際學校比佢。
當時 ...
係好難得既醒目媽媽,如果有得返轉頭,我都會俾兩條化骨龍讀國際學校,好似依家咁,雖然係直資學校,但都係大家都辛苦。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-24+發表係好難

原帖由 twtwtw 於 15-10-24 發表
你有津貼做乜吾去直資
讀緊直資

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-24+發表係好難

原帖由 Ruby1219 於 15-10-24 發表
我好彩當時身邊同事已經送仔女去國際學校,又好好心指教我,痛陳利害比我知!Ek亦應記一功!當時我成日蒲國 ...
冇錯,身邊既朋友、同事、親戚都好大影響,當時我身邊冇呢類父母提醒,只係想到報直資學校,已是好突破,因身邊都係讀傳統學校。

miffy3005  身同感受  發表於 15-11-29 15:28

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-24+發表冇錯,

原帖由 Ruby1219 於 15-10-24 發表
係呀!我當時一邊同事推介國際學校,但一方面家人朋友好多反對或不認同的聲音

...
正如阿大可以去英國讀書,都係我表姐問起至決定,好偶然,而太太既家人就話:你捨得架嗱?得唔得架?乜係香港讀唔掂呀?……我就唔理,一於……去,幾辛苦都要俾佢去。

Ruby1219 發表於 15-10-24 20:06
你先至係廿四孝爸爸啦!咁辛苦都供哂兩個去英國!
我好彩啲兩個養一個,都負擔得起,係吾做吾得啫,不至於 ...
其實我係充大頭鬼,並唔係甚麼廿四孝。完全身同感受,我都要勸服太太,因佢初頭都好擔心,好彩唔係女,如果唔係,佢肯定唔贊成,依家阿大讀左一年,佢已經好安心,但依家到阿細,雖然仲未知收唔收,但佢就更加擔心,因我覺得佢錫阿細多D,所以擔心得多,只不過阿細成績差,佢無可奈何至肯俾阿細報學校,因阿細自己又想去英國,所以佢都冇辦法地要接受。

Ruby1219 發表於 15-10-24 21:10
只要個小朋友讀得開心父母就放心。
我老公舊年同我同個仔因為出國讀書反哂枱,話吾放心吾必要,而家我問親 ...
完全同意,只要佢讀得開心就放心喇!好彩我地就冇反檯,只係詳細解釋、分析番俾太太知,佢都明白。總之大家為人父母既都一齊努力,子女學業有成,咁就幾辛苦都值得啦!

引用:Quote:原帖由+broadband+於+15-11-12+發表R

原帖由 Ruby1219 於 15-11-12 發表
其實讀國際學校同英國學校有共通之處但都吾係完全一樣。共通嘅係a better choice than HK local school, 吾 ...
完全同意

引用:我係新手。介唔介意分享下比一個小朋友去英

原帖由 littletofu 於 15-12-02 發表
我係新手。介唔介意分享下比一個小朋友去英國讀書,學費同生活費大約要幾錢一年?

...
阿大今年約$34萬

引用:Quote:亮燈+發表於+15-12-2+11:50+阿大今年

原帖由 英子 於 15-12-02 發表
嘩! 你呢個數字好吸引
因為唔係名校

jaspermame 發表於 15-12-2 22:53
亮兄,呢個價係扣咗OEA未?

引用:Quote:亮燈+發表於+15-12-2+11:50+阿大今年

原帖由 basbyy 於 15-12-03 發表
亮兄,點解咁平架??
可能你覺得平啦!但我都係覺得貴D。今年學費係£26500,加兩程機票,就係呢個數。因學校做埋監察人,短假期及復活節可留校住宿舍,所以只係學費加機票就係全年費用。

引用:Quote:原帖由+CPW628+於+15-12-02+發表Hi+d

原帖由 db7mu23 於 15-12-03 發表
1. 沒有任何津貼。

2. 己包括3程來回香港至曼徹斯特直航CX機票。
CX直航曼徹斯特好貴啊!依家幾錢呢(連稅)?阿大就坐EK$11XXX,今次聖誕就坐FINNAIR$6700

引用:Quote:亮燈+發表於+15-12-3+11:07+可能你覺

原帖由 3b 於 15-12-03 發表
有無其他雜費, 例如: EAL, music lesson, curriculum support?
學音樂當然要另計,EAL包埋。亦有其他活動另計,如睇歌劇…但都係£1X。

引用:回覆+亮燈+的帖子 成績好,+學費平,+包埋EA

回覆 亮燈 的帖子

成績好, 學費平, 包埋EAL, 學校又做埋監護人, 真係平靚正! ...
可惜勁多香港學生

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-12-03+發表CX直航

連稅3程來回,總共51100港幣!
唔該晒!真係好貴。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-12-03+發表可惜勁

Boarders多數是港人還是全校?
Boarders

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-12-03+發表唔該晒

爭D搵安X兄弟!
真識講笑

‹ 上一主題|下一主題