用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

醒目開學勳章

little_kid 發表於 16-9-23 14:54
phonic有學過, 但後來發現佢會將拼音當字母讀音讀,怕佢攪亂就無繼續學。

佢記一兩個電話號碼可以的,  ...
多唔多睇書?如果睇書夠多望多啲字,你講嘅錯法可以避免,反而phonics幫助不大。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-9-28 13:24
哇, 你知唔知呢個世界有幾咁神奇。話說阿妹前個禮拜中文閱讀理解零分, 但佢做網上閱讀花園平均就有7X分喎。 ...
阿妹睇邊本橋樑書咁吸引?介紹下睇下阿仔有無興趣

little_yolky  月亮情人  發表於 16-9-28 13:52

醒目開學勳章

little_yolky  月亮情人  發表於 1 分鐘前

主題好似好少女,仔未必啱睇

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-9-27 22:02
經過兩年的努力,我終於轉營到中文書,當然和你們比還差很遠,希望出年成績能有收成,不過又要keep 住英文 ...
我都想個仔轉營,有無中文書推介?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-9-28 13:57
咁《一個儍蛋賣香屁》、《孤狸的錢袋》, 好好睇。另外《媽媽的愛有幾斤》我自己都睇到流眼淚, 超好睇。 ...
《一個儍蛋賣香屁》、《孤狸的錢袋》,試下搵唔搵到呢2本。

前排買咗呢本《媽媽的愛有幾斤》,阿仔初初唔肯睇,我讀俾佢聽,都讀到眼濕濕。

little_yolky  仲有一本叫唔知乜蛇郎與紅花,都好睇。  發表於 16-9-29 09:24
little_yolky  唔好意思,Masaya提醒,係狐狸至啱,响讀書人買的。  發表於 16-9-28 15:37

醒目開學勳章

little_yolky  仲有一本叫唔知乜蛇郎與紅花,都好睇。  發表於 1 小時前

little_yolky  唔好意思,Masaya提醒,係狐狸至啱,响讀書人買的。  發表於 昨天 15:37

thx!

唔緊要啦,咁細隻字係難睇到錯處嘅

little_yolky  但係我專業喎,所以好難原諒自己。  發表於 16-9-29 13:08

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-9-28 17:30
之前網友推薦的大部分都冇興趣睇,最後我都係先based on 佢興趣,然後用膚淺方法:頁數、字大小、公仔吸引 ...
我仔口味好難捉摸,幾個月前睇過大偵探福爾摩斯話好睇,轉頭買多幾本又唔睇,唯有繼續發掘吓佢啲興趣,希望佢會睇多啲書。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-9-29 11:46
我都有遇過similar 情況,以前喜歡mth,e加唔touch,我估係長了深了,人性是取易捨難,可take 1 step back  ...
英文書反而無所謂,乜題材都啱咁滯,自傳、科幻、魔法、神話、冒險,甚至講小學日常生活、校園欺凌等等都啱睇,係鬼故唔睇。

MASAYA  公主書?   發表於 16-9-29 13:43

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-9-29 12:21
可能因為前庭問題,字太細太密我小朋友唔會睇,睇都會好辛苦,不過這幾年已有不少進步,而很安慰。 ...
想問下小朋友係咪有出去做感統訓練?如果有咁響邊度做同有無效?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-10-4 11:39
唔好話呢D高危器材無, 原來依家好多小朋友, 未見過跳飛機, 以前跳芭蕾舞時, 有套動作似玩跳飛機, miss問大 ...
跳飛機都危險?咁乜都唔駛玩啦。
我仔好鍾意玩,每次響地下見到都會走過去跳2吓。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-10-14 12:06
簡直係好似失憶咁!
我會今日默第一句, 聽日默第二句, 之後默第三句+第一句......突擊默返之前的, 咁佢會溫 ...
好明顯你啲女(定淨係細女?)睇中文書多,如果佢睇英文書一樣咁多,根本唔會有咁嘅問題,英文字基本上易記過中文字好多。
‹ 上一主題|下一主題