用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-21 10:22 發表
嵐嵐mimi,

你知唔知星期五英文功課內有一樣叫 RECORD (簽名)呢樣係咩黎o架 ???

我都唔知呀....問個女係乜, 佢又話唔知, 初時都諗住打俾你問下, 但係諗諗下冇理由次次都問人嫁, 我就同個女講, 你上堂唔聽書, 依家唔知係乜啦, 我都唔知嫁, 就等老師知道你冇做啦, 你下次要聽老師講乜至得嫁, 我冇跟你一齊上堂, 你要自己靠自己至得嫁.....

所以最後都係冇理佢丫.....你都冇理佢?

醒目開學勳章

你有冇訂其他課外書 & join 英文8寶箱網上課程丫?

我淨係訂 "i love english" 咋, 其他就乜都冇join 啦, 咁你呢?

醒目開學勳章

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-21 12:46 發表
我淨係join 英文8寶箱網上課程,我有啲朋友話幾好.

哦.....係呀......我朝早試過入去佢個網頁, 佢地 d staff 話個密碼入到去都只係去到免費個 part, 所以好似冇乜野睇咁, 我本來以為個試玩係玩收費個 part, 等你地d家長試下好唔好至 join, 點知冇得睇......聽你咁講, 都唔知 join 唔 join 好.....咁其實係有咩玩既呢?

醒目開學勳章

我個工人今日竟然唔記得落樓接阿女放學, 攪到李姑娘打俾我話冇人接, 都唔知個工人係屋企做乜, 都唔係多野做嫁啦, 咁重要都會唔記得.....

最記得 9 月1 日開學日, 佢都可以唔記得起身, 好彩我自己都較晒鬧鐘, 都諗住自己睇返嫁啦, 一起身, 個廳都未開燈, 廁所又冇人就知佢未起身啦, 大佬呀, 第一正式返學, 都唔好遲到丫.......仲要叩極門都唔起身, 靠佢就死梗!!!!

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-22 09:40 發表
嵐嵐mimi ,hinhin.mami, 湳淇爸爸:你好呀, 好開心發玩到呢個平台, 我個小朋友都係讀1B班架. 想認識多幾個家長呀, 多多指教!

hi....依咁未即係同我個女 & hinhin.mami 個仔同班囉, 你個小朋友叫乜名?  大家多d溝通丫......

醒目開學勳章

原帖由 niklaus903 於 09-9-22 11:17 發表
各位荔天小一家長你們好.  我地將會申請入讀荔天, 上星期也有去開放日, 校長既講解好精闢, 我見佢地升中結果都唔錯, 但想問下作為剛開學小朋友的家長們覺得課程怎樣?  主科中英數的時間表又如何?  荔天的英文水平如 ...

英文堂用 reader 上, 老師上堂講英語, 不過我個女話, 老師都會問下有冇同學唔明, 如果唔明, 老師通常都會用中文講多次......

一個 cycle 都會默一次中文 & 英文, 不過英文會係一週前俾範圍, 中文就一次過俾晒上學期既範圍, 等d家長多d時間同小朋友溫習

數學就教快半年, 一開始就教 1上B , 不過都會同小朋友做下 1上A 既作業

醒目開學勳章

原帖由 DONUTBUBBLE 於 09-9-22 14:42 發表
請問功課量多不多, 小朋友吃不吃力?

暫時見佢d功課唔係好多喎, 因為每日都有導修堂, 我個女話老師講要係學校做晒d功課, 所以返到屋企都唔係好見佢要做功課, 最多係我幫佢 check 功課個時俾我擦左再寫過.......

醒目開學勳章

本來諗住一陣帶個女去脫牙 (嘻嘻....自己唔敢幫佢脫), 點知岩岩打俾我話唔駛去脫啦, 原來佢係學校食食下米線, 就脫左啦, 佢仲要話"食食下米線, 仲依為食到有骨添, 點知原來係隻牙仔, 咁未用張紙巾包住佢囉", 佢話流左少少血咋, 仲要話冇去嗽口, 佢話冇杯喎, 真係俾佢激死......

醒目開學勳章

我都係得 15 分咋, 1st round 入唔到, 好彩大抽獎入到咋.....

醒目開學勳章

唔知 10 月 9 日個日家長日要半日時間 or 全日呢?  想排下d假添......有冇人知丫?

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 09:36 發表
嵐嵐mimi, hinhin.mami, 湳淇爸爸,
我小朋友係曦曦, 小學生活在適應中, 佢做得已經比我想像中好好多, 特別係食飯, 我無諗過佢可以做到的.

荔天並不是1C班升2C班的, 同學可能會由1C升2A等等, 所以今年唔同班, 但明 ...

我個女食飯又係好慢好慢, 我每日都有問佢係學校有冇食晒, 佢話有丫, 不過有時佢都會帶個生果返黎, 佢話好好食, 要帶返黎俾我食, 不過我諗係佢唔想食, 就帶返屋企囉.....佢除左第一日食飯包尾之外, 佢都話自己唔係包尾0個個, 都唔知係唔係丫, 其實我都有d想去做家長義工, 睇下佢地食咩, 分量有幾多.....可惜自己要返工做唔到丫

雖然佢自稱係學校係食晒, 不過晚餐就依然故我, 一個鐘都食唔晒......我都投晒降 >.<

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-23 13:27 發表
你就好啦....個女o甘聽話, 我晚晚返到屋企都要同個仔死過. 佢係學校只係做o左部份返到屋企又掛住同個妹玩, 學校功課其實要做好快做完但佢唔願做公文功課所以連帶學校o既都唔想做. 哎......我都無晒佢符, 呢排真係晚 ...

唔怪之得呢兩日冇見你上黎傾啦, 不過唔緊要啦, lunch 至上黎煲番之前個d囉.....

我個女邊度聽話呀??? 佢 dinner 未又係食成個鐘都食唔晒.....功課佢就真係好快做晒啦, 不過我返到屋企個時就擦左好多囉, 因為d字太醜啦, 都冇俾心機做, 為求做得快, 可以同個細佬玩, 唔知係唔係細佬係屋企實在太悶啦, 所以一見到家姐返到屋企就貼住唔放, 家姐行到邊就跟到邊, 攪到家姐未又係心都散晒, 要我返到去控制佢地, 唔好玩得太癲.....

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-23 13:08 發表
尋日亞仔同我講話嵐嵐食野時甩o左隻牙,佢同嵐嵐話想     o下, 哈哈.....嵐嵐答佢呢"d"係私隱唔可以比佢睇. 原來小朋友都識運用私隱呢樣野. ^.^

佢講 "私隱" ??? 我冇聽佢講過呢個詞語喎, 唔通係學校學既? 嵐嵐冇同我講話軒軒想睇, 等我一陣問下佢先

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 15:09 發表
知唔知歌詠組係做乜架?

乜野歌詠組呀?? 你個仔入左??  係唔係即係合唱團呀?

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 16:16 發表
我都真係唔知係乜, 仔仔昨天提到的, 我估係音樂堂分組, 但係又唔多明白, 男仔表達真係差好多, 要估估下, 你試下問嵐嵐, 睇下佢知唔知丫.

我相信應該係合唱團, 嵐嵐話係音樂堂, 老師叫唱 " d r m f s" , 不過佢唔夠高音, 所以入唔到.....佢話係比賽黎嫁喎

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 16:55 發表
唔該晒你呀, 女仔表達能力真係叻得多, 清楚得多.

今日有好多功課呀…..慘….;

佢都唔係表達得好, 初時佢都話唔知咩叫歌詠組, 之後我就問下佢係唔係0係音樂堂老師講過呀, 慢慢引導下佢越講越多俾我聽咋....

做功課之餘, 記住要溫英文默書呀 ^.^

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-24 09:15 發表
嘩...尋日真係好多工課做呀, 又要溫默書. 哎....又成十點幾先瞓.

真係好多功課丫, 不停對, 不停改, 又要畫圖畫 (英文 house, 中文書), 佢又畫得慢, 又唔知自己想畫乜, 攪攪下都夜啦, 佢未又係10點幾至訓到, 好彩英文默書之前幾日已經開始溫, 如果唔係可能仲夜......今朝又唔願起身啦

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-24 10:42 發表
係呀, 我都係差不多11點, 好慘, 睇到佢個眼睛得番一條線...........唉... 算啦... 今日睇佢做化啦.
好彩中文點書在下星期炸

嘻嘻嘻......我中文默書仲未同佢溫呀, 不過試過叫佢背個兩句, 佢就識, 我就諗住星期六日至同佢溫.....

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-24 11:25 發表
英文個份 "HOUSE" 我個仔叫我貼相,哎.....我都估係畫o架la, 佢又話唔係.... 我英文其實上個星期巳經串晒o架, 但佢成日錯埋晒"d"唔小心o既地方, 佢可以無啦啦將個 don't 寫成 bon't 但之前默又未試過o甘樣搞錯.   

...

我個女話封面貼家庭相, 後面個幾頁就全部畫, 我就寧願佢貼啦, 唔好浪費晒d時間係度畫, 因為之前老師俾我地拎返屋企做個時, 我就諗住應該要貼相, 所以係公司 print 左幾張放係屋企, 可以有得用, 嵐嵐畫圖畫真係唔係好得, 都六歲啦, 都唔知點解仲係畫火柴人, 咁醜樣.....我d art 都唔係好差, 遲d都唔知點算

醒目開學勳章

一諗起星期一交個份 "標誌設計" 就頭大, 都唔知畫乜好, 你地會點做丫, 俾少少意見丫.......
‹ 上一主題|下一主題