用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教12網派到心儀學校家長
go

真心請教12網派到心儀學校家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

今年派乙二寶血。如果想穩入,下年唸下擺乙一。估計就算局勢有變,唔100%都90%機會

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-7-15+10:47+編

原帖由 dereklg 於 16-07-15 發表
今年寶血/李賜豪都係乙二入唔晒。乙三已無機。策略點會無,家長肯唔肯吧了。我叫你擺第一你甘唔甘心呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:babamamawa+發表於+16-7-14+17:42+咁

原帖由 missparent 於 16-07-15 發表
幾年前阿仔乙一St. Jo,乙二軒下, 中乙一. (有港同&真光BACK UP)
有直資無得抽獎bor

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-7-15+19:34

原帖由 missparent 於 16-07-15 發表
真光位一早係手,港同係WAITING. 港同係抽獎公佈之前一日先CALL我問要唔要個位,比我睇埋抽獎先決定. ...
ICIC

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-16+發表

原帖由 boyi 於 16-07-17 發表
瑪利曼從來111未必有得in, 但有得in是否一定111?
唔係!

醒目開學勳章 王國長老

引用:今年有人乙二入到聖雅各,但奉勸各位不要1-

原帖由 vivienfong 於 16-07-16 發表
今年有人乙二入到聖雅各,但奉勸各位不要1-1-1瑪利曼(雖然在佢網頁內其中一個要求)到叩門時係未必有得in, ...
其實MPS就算只揀111見,都知機會渺茫。心儀就搏,搏左就唔好怨。講真有幾多人會因為111唔增加叩門機會而放棄丫。

WINDYNam    發表於 16-7-17 12:22

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:tam_bb+發表於+16-7-18+10:59+Thx.填

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表
其實, 越嚟越多校網係咁, 只可填乙1....

所以根本已經可以話無策略, 只係鬥運氣.
如果真係如家長所傳,乙二入聖雅各,但乙二李賜豪收唔晒,咁大兜亂,我都唔知仲有咩策略可言

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+psspss99+於+16-07-18+發表喜

原帖由 vivienfong 於 16-07-18 發表
我正是此意!奉勸不要被mps網頁要求誤導以為1-1-1是其中一項叩門條件,反過來没有in之餘,其他要求誠意叩門 ...
學校網頁只要求一個1。除非知佢收左000申請,否則唔可以叫誤導。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-19+發表

原帖由 vivienfong 於 16-07-19 發表
連in既機會都無,又何來食力
咁即係講得白d,睇portfolio睇背景,已決定左8成了。呢d咪食力。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-19+

原帖由 vivienfong 於 16-07-19 發表
相信一封由食力人士寫的推薦信或識有關人士比任何亮麗portfolio 更有優勢,但當然最好就是抽獎一中就中乙一 ...
都係嘅。呢個世界無奈就係咁老土。收拾心情靠實力考插班,一樣係機會

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-19+發表

原帖由 retriever 於 16-07-20 發表
如果淨諗著有無食力人士幫手,覺得個game咁黑暗,咁真係無謂玩呢個叩門遊戲。

我唔知有幾多個靠人幫去叩, ...
我自己身邊人例子,真人真事無添加。舊年親戚個女00x叩軒上(絕對不是123)。唔收,不過有面試。你問點解我都講唔出點解。非名幼只有豬肉獎。係咁二有學野唔係出色。唯一優勢係早交叩門表,估計頭幾個。唔收都係意料中。
今年細妹個仔派乙二,叩111軒下。收。名幼有學野有獎。(但有JM pm我,佢個仔超勁又唔收)
兩個都200%肯定無人脈。有時學校點揀人真係R爆頭。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-20+

原帖由 retriever 於 16-07-20 發表
補多個論壇上hit爆公開例子。

手揸旺角男校去叩灣仔男校。
我信世上真係有好多好叻嘅小朋友

醒目開學勳章 王國長老

引用:我個仔今年有去叩軒上,000,我同老公一齊

原帖由 olivia_kyk 於 16-07-27 發表
我個仔今年有去叩軒上,000,我同老公一齊帶個仔去面試,眼見成個操場都係等緊面試嘅小朋友,我老公仲話: ...
我地係唔識人叩入軒下。坦白講以牌面睇預左有得見係正常。但學你話齋見到個人潮已經......點知真係有驚喜,收call果下都幾夢幻

醒目開學勳章 王國長老

olivia_kyk 發表於 16-7-28 08:52
你講得好啱,真係好夢幻。公佈個朝我知9點可以上網睇結果,但因為之前公布面試list都遲咗同網絡塞車,加上 ...
嘩嘩嘩~~真係要唱隻歌, 同是天涯淪落人~~相逢何必曾相識
果個唔係我, 其實係我妹個仔
考咁多直私, 全部炒晒, 係waitlist都無連信都唔駛寫
所以派位後叩門, 真係叫做人有我有, 做左得個心安
我地交左5間, 最想入當然係111軒下, 其他得軒上有得見, 其他3間得個桔

面對過太多失望, 亦知道小朋友唔係面試型, 心都淡(性格唔係一時半刻可以改變), 見到人地陸續收call收信, 真係好羨慕點解人地d小朋友咁叻 (作戰左咁耐, 自己知咩事, 輸得心服啦, 酸葡萄有鬼用咩), 咁當然心裡都係抱住最後一線希望, 最後一線希望

點知真係輸家食尾糊仲要食舖大, 勁驚喜

我妹打俾我時其實我有忍唔住唸.....會唔會有人執到d個人資料, 打電話黎整蠱架.....

醒目開學勳章 王國長老

olivia_kyk 發表於 16-7-28 09:27
佢之前in直私小時,老師問佢一d深嘅問題時,佢唔識就直接答唔識,佢唔會去思考。同埋佢專注力都差d,見人玩 ...
似呀, 一唔想用腦就唔識, 唔知, 本書唔想睇, 唔睇
明明在屋企試演過晒好多"如果", 一去到就咩都唔想唸, 唔識, 唔知; 一係就突然哲學家上身, 唸黎唸去都唸唔通, 唔敢答
小組遊戲唔投入, 老師要求主動交換配件, 佢無換, 話唔想砌, 既然無用咪由得人拎囉

一樣, 英普1:1有著數, 小組就蝕底啦

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-28+

原帖由 olivia_kyk 於 16-07-28 發表
你同我諗法一模一樣
如果佢地同一間學校,一定可以成為好朋友

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-7-28+10:03

原帖由 mcl203 於 16-07-28 發表
所以咪出現每年有10個8個話公平公正
又同時有幾百人認為識人好過識字既諗法囉
...
咁識人又好唔識人又好,的確每間學校收得果十個八個。又唔係人人上bk,咪俾人覺得黑箱作業,叩到門都唔敢咁大聲囉

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+olivia_kyk+的帖子 唔好意思,新手請

原帖由 warmchi 於 16-07-28 發表
回覆 olivia_kyk 的帖子

唔好意思,新手請教,000係咩意思?
自行-統一甲部-統一乙部。000即三部分都無揀

醒目開學勳章 王國長老

引用:新手做功課我有兩個女,12網有三間女校,想

原帖由 littleashley 於 16-08-18 發表
新手做功課
我有兩個女,12網有三間女校,想問:
如果排其中二間女校係乙一乙二,噤乙三揀邊間?
三間只能活一間,揀一間擺乙一,其餘兩間直接放棄。乙二擺其他有dd機:寶血,李賜豪;今年乙二穩入:黃焯菴,寶覺,雲官,李陞張凝文,嘉道理

醒目開學勳章 王國長老

回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

三大女校、聖雅各、兩間軒官、華仁、ST jo、都只能揀一間擺乙一,擺乙二機會係零。12網就係咁難玩

‹ 上一主題|下一主題