用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:點解不唔喜歡官立學校?

拿,咪鬧呀,聽返黎咋:有人話官校程度唔高,入到好中學都係因為聯繫位作怪,入到都辛苦(所以有人好想入因為聯繫位,有人好唔鐘意覺得勉強無幸福)。講多次:咪鬧呀聽返黎咋

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 15-5-29 12:28
我都係聽返黎。就咁睇下圖,好容易比佢誤導,以為自己間小學同以上四間中學有聯繫,好大機會入到。
原來 ...

佢無講大話wor, 係的確同果四間中學有聯繫

不過最尾玩文字遊戲之嘛:
四分之一學位保留予本區官立小學學生升讀

唔熟遊戲規則就易誤會lor

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-5-29+11:18+因

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-05-30 發表
分精英班(按能力分班)不是官校獨有, 反而我支持按能力分班, 將能力差距大的放同一班對老師同學生都冇好處, ...
一件事兩面睇,亦有家長抱怨精英班有好老師,學校都想靠精英班揚名立萬,非精英班只能自求多福

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:gracedolly+發表於+15-5-30+13:56+1.

原帖由 se6b03 於 15-05-30 發表
咁奇怪 ! 你講果d全部係我心目中官校既優點,老師係公務員,鐵飯碗,唔洗好似津校咁樣要谷成績黎討好家長 ...
有官校家長話,學校堅持1/3band one, 1/3band two,1/3band three。學校升中看著辦啦!唔會根據學校以往派位資料,或教署提供學生banding資料俾意見家長,係官腔,定係好事呢?

‹ 上一主題|下一主題