用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會
go

港大同學會 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:我舊年去過中一簡介會,+原本都有d期望,+去

原帖由 Chanpp921 於 12-10-24 發表
我舊年去過中一簡介會, 原本都有d期望, 去完後, 感覺麻麻, 好show off 佢地d學生英文 la la 聲, 普通話又點 ...
校長係以前驚蔡繼有中學校長,無論以前在蔡繼有或而家在港同,都係吾講任何廣東話的,事實上學校係有中國人樣既老師吾識廣東話的,我都中過招,講左一大堆廣東話佢至話吾識聽。不過對一般老師什至校長,家長係可以講廣東話的,不過佢地會用英文答就係了,英中老師當頭係講英文啦

醒目開學勳章 王國長老

校舍: 當然ST STEPHEN贏九條街, 仲有宿舍TIM
學費: HKUGA: 35000-4000, SS: 50000 FOR S1-4, S5以上2050堂費
交通: HKUGA o係黃竹坑, 就算無校巴都好多交通工具, 過3年有地鐵, SS就無咁就腳
公開試成績: HKUGA: http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/HKDSE.pdf
入U率45.X%
SS: 我搵唔到資料, 印象中好似唔錯的

用戶甲  sorry the post is reversed.  發表於 12-10-24 22:29
用戶甲  不錯。我會去HKUAC11月入學講座了解更多。  發表於 12-10-24 22:27
用戶甲  平。感覺是SSC學生不是特別突出的,  學校有點輕鬆。不是什麼壞事,但如學生真的想學術上出類拔萃, 需要有自我努力。HKUAC還沒有去過, CKY我就去過,學生語言能力非常好, 如果HKUAC具有相同辦學模式風格,也應該是相   發表於 12-10-24 22:26
用戶甲  謝謝。其實,我上週六去了SSC入學講座。他們100%英文普通话母語教師。但感覺是語文政策比较求其, 不是絕不能說廣東話。他們稱去年76%的學生入到U,但包括海外。如果假設1/3是海外留學的話,入U%應該類似HKUAC的水   發表於 12-10-24 22:24

醒目開學勳章 王國長老

cow 發表於 12-10-24 14:14
英文程度麻麻的家長, 不是他們的target customers.

咁又唔好咁講, 我英文都麻麻架咋
不過, 英文中學就用英文溝通, 我N年前讀街坊學校都係全英文通告架啦

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+春卷+的帖子 I+attended+the+open+da

原帖由 kwongck 於 12-12-02 發表
回復 春卷 的帖子

I attended the open day on 24/11/2012.
係全部s1生都要返去on duty, 無走雞,絕對無揀精英出黎見人。我個女都有份仲咁岩負責帶童軍識既朋友仔同家長,佢覺得好lucky架

kwongck    發表於 12-12-2 13:39
‹ 上一主題|下一主題