用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS? ...
go

典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS? [複製鏈接]

回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS

我覺得喺IS的家庭背景不太重要,其實我也不太清楚同學們的背景,因為我冇去深究,偶爾去同學仔的生日會都會見到一些,當然在家開生日會的,家裡也不會寒酸,但最後都冇深究,有時唔使知太多,就唔使比較,唔使自大或自卑,好慶幸,其他家長也唔多8,啱傾就傾多幾句,都是講吓小朋友,冇人查家宅,唔啱咀形就只打吓招呼微笑,基本上是君子之交。

反而會標签你的,可能是你自己的親友,因為外界對IS有很多誤解,有時真的有理説不請。

引用:Quote:紅紅+發表於+14-3-13+17:28+我覺得喺

原帖由 himching 於 14-03-14 發表
"可能是你自己的親友,因為外界對IS有很多誤解,有時真的有理説不請。"  ==> 以前自己對IS都有些所謂"誤解 ...
嗯,所以最緊要父母自己心態,意志夠堅定,EQ夠高,唔好理人。不過我自己好好彩,自己及親友都是普通家庭出身,大家的小孩都是讀LS, 但身邊的人十分支持我女兒讀國際學校,因為我是回流,老公是外國人,所以家人覺得理應選IS, 反而是我自己初時硬頸,想女兒入鄉隨族讀LS, 夾硬讀了一年LS K2, 先知真的不適合,特别我女的性格,其實就是因為我不了解現在的LS實況,先以為LS可行,讀過先知已不同我以前了,反而親友們較熟悉現時的LS狀況,所以佢地覺得我應比女兒入IS。

‹ 上一主題|下一主題