用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
發新帖回覆
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-10-5 13:45
GCSE 英數合格率低於 DSE 中英數
如不合格讀上去(AL/BTEC/...)要補考
將來 ABS 必修英數 不合格入大學補考 ...

請問AL 4科以上A*學生百份比係幾多?thx!

hkpapa852 發表於 23-10-10 15:39
隔進team早排請咗個新仔 (類似GT), 開頭兩星期好肯學嘢, 一到第三星期叫佢係non-office hour做咗個簡單既Ch ...

有個Master畢業生嚟我公司見工,佢出門口前仲打電話問我秘書點樣嚟,同事同佢講落咗地鐵站行上條斜路第一間大廈就係,但見工時間過哂人影都未見,以為要佢蕩失路所以打電話俾佢,佢竟然話要行上斜路嘅工都係唔做喇!

ckh689    發表於 23-10-10 21:20
poonseelai    發表於 23-10-10 21:12
LeeCC    發表於 23-10-10 21:07

Rpp 發表於 23-10-10 21:32
我見過有媽媽陪個仔,老婆陪老公嚟見工。都見過個仔超長頭髮,眼測大約近三十歲,亞媽陪睇醫生。
...

阿媽陪牛高馬大嘅仔睇醫生,仲要阿仔粒聲唔出,阿媽答哂醫生個仔邊度唔舒服有乜嘢病徵大有人在….

另一次有人嚟見工,同事問應徵者飲啲乜嘢,一般人都會答清水、茶或咖啡,佢竟然問我哋有冇蜜桃茶

利申,我公司唔係便利店

回覆樓主:

與其經常驚俾國內人蠶食,先要諗下自己競爭力係唔係唔夠其他人高,三大收咁多國內學生莫非佢地能力低過香港學生而只係受恵於政策?好嘅大學或商業機構都係求才若渴,能者居之,努力去裝備自己,擁有更強競爭力先至係生存之道。

ANChan59 發表於 23-10-14 13:27
你提出嘅意見值得考慮及本地學生要提升競爭力,很合理。

利申:我們家庭完全不擔心競爭,兒子更加不用擔 ...

陳Sir,我只係提醒香港人喺自怨自艾嘅時候有冇睇清楚自身嘅競爭力….大家都知閣下位公子係人中之龍叻仔喇!又唔使下下都搵佢出嚟做香港隊代表或指標,是否所有大陸人都要用三年去考牌,所有香港人都可以令郎咁樣用十八個月就搞掂?呢點可能人言人殊…我都認識唔少國內奇人喺香港、大陸或衝出亞洲發展,任何人鐘唔鐘意任何地方發展都有好多考量及因素。阿仔都因為一位MIT master國內朋友啟發而攻讀Qfin,原來令郎又係QFin高人以後可能要佢向陳Sir同埋叻仔公子多多指教。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊