用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校 vs 津校考小二插班
樓主: ocram78hk
go

私校 vs 津校考小二插班 [複製鏈接]

ocram78hk 發表於 15-7-28 19:32
哈哈,如果係民生我就唔駛諗,係另外果間,點解你覺得果間ok?學費加左真係好貴

深水埗區果間其實係某會出 ...
阿仔都係地區二線津校插三年班

karen55407    發表於 15-7-29 19:03
siden  叻仔  發表於 15-7-29 12:51

回覆:siden 的帖子

叻乜鬼吖....如果叻嘅話就已經喺考直私小學嘅時候有幾個offer揸喺手而唔使搞插班啦。當年我老細好有性格,去親interview都唔肯開金口,所以搞到零offer而又冇抽獎命派咗去較後志願。

仲記得喺插班面試時,校長同我講對阿仔當時讀緊嘅學校冇乜印象,但佢都有上網睇過下學校嘅資料,了解一下學校同阿仔嘅學術水準。老實講我當時都有尐感動。有人會話某尐一缐學校特別鐘意收某些私校學生,但其實我相信好多時候佢地只係對嗰尐私校嘅學術水平比較有認識,所以當申請插班者呈上嘅成績表時認受性會比其他學校為高,會有少少著數。

引用:今年LS插班,我八到嘅以地區津校為主,私校

原帖由 小曳人 於 15-07-30 發表
今年LS插班,我八到嘅以地區津校為主,私校好少
可能LS唔想側重來來去去都係收嗰幾間一線私校嘅高材生,況且嗰幾間私小本身學術水平都相當高,升中派位亦十分理想,若然佢地嘅學生唔轉校將來都應該會上到唔錯嘅中學,反而其他津小未必冇咁嘅條件,所以LS想俾多尐機會來自其他津小嘅好學生呢。

引用:想借位問。如果小一已經收滿,到升小二時又

原帖由 apap08 於 15-08-17 發表
想借位問。如果小一已經收滿,到升小二時又冇人留班,即想插入小二都冇位。這是否真的?何來名津有插班位呢? ...

有尐名校未必會用盡小一學額去收叩門學生,如果叩門時揀唔啱心水,會寧願留返尐位出年睇成績收二年級插班生。咁樣收返嚟嘅學生會比較有保證。

‹ 上一主題|下一主題