用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 謝謝意見
樓主: Fnc.chanie
go

謝謝意見 [複製鏈接]

引用:囝囝放榜後,有兩個選擇:喇沙及蔡繼有。若

原帖由 Fnc.chanie 於 15-06-07 發表
囝囝放榜後,有兩個選擇:喇沙及蔡繼有。
若果打算日後於香港升讀大學,我相信兩間都屬有名望的學校之一。 ...
蘋果同橙點比較?您應該要了解自己同囝仔會適合邊一間學校先啦,既然喇沙係抽籤收生而學生質素會參差,您又點知自己小朋友一定會係優質嗰批?如果對LS有懷疑,咁就揀CKY啦!留返啲學位俾一啲真正相信LS嘅家庭啦。

sqo8ops    發表於 15-6-7 21:15
siden    發表於 15-6-7 14:15

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-7+13:41+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-07 發表

两间課程、教学方法、出路……都唔同,你只担心名氣?係升中 ...

呢個帖內嘅討論十分多餘,三間都係城中top school,而且學校方針都係針對全人發展,學術成績只係一部分,況且三間學校公開試成績亦唔係差天共地,有乜好比較?撫心自問呢三間學校其中一間收您嘅仔唔通您因為EK討論過唔及其他兩間好而唔俾個仔去讀?如果只睇學術成績去揀學校,將來應考慮新界區嘅鄧顯或林護。

Yanamami  你明我意思既~~  發表於 15-6-7 14:53

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-7+13:41+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-07 發表

两间課程、教学方法、出路……都唔同,你只担心名氣?係升中 ...
當然明白妳係幽人一默啦!我只係唔明啲人又要抽喇沙,但又有咁多懷疑、憂慮、又唔了解學校...如果只因為喇沙嘅名氣但對佢冇乜了解而去抽,咁我會祝佢地幸運地抽中喇沙而繼續喺學業上一路好運。補充多一句,樓主知唔知喇沙小學係中文小學?如果睇唔起中文小學,請盡早加入CKY嘅懷抱。

siden    發表於 15-6-7 20:57
Yanamami    發表於 15-6-7 20:56
‹ 上一主題|下一主題