用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ying Wa vs St Joe (wan chai)
go

Ying Wa vs St Joe (wan chai) [複製鏈接]

aka722 發表於 16-7-8 01:23
代朋友問,佢仔仔(冇細跟尾)有這兩間offer, 麻煩大家比意見,謝謝

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2548523&highlight=%E8%8B%B1%E8%8F%AF%2Bvs

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2596518&highlight=%E8%8B%B1%E8%8F%AF%2Bvs

引用:Quote:原帖由+missparent+於+16-07-09+發表

原帖由 iamiris 於 16-07-09 發表
個舊生返嚟咁分享,我就照分享,佢冇理由無端端講大話既。不過st joe不是我杯茶,我仔應返唔到呢類學校。

...
呢個舊生會都幾有趣,特登公開倒自己母校米?學校請舊生返嚟唱好母校就見得多,唱衰母校就真係未見過。

引用:Quote:Tintin926+發表於+16-7-10+20:35+SJ

原帖由 missparent 於 16-07-10 發表
我都覺得試卷應該派返比家長呀睇吓小朋友錯咩同埋邊一方面較弱,從而加以改善。另外5,6級如果有名次,會幫 ...
SJPS嘅九龍兄弟學校會喺四年級升五年級時會有唯一一次對家長公報囝仔全級排名,雖然五至六年班唔會喺成績表上顯示名次(考頭幾名一定知,因為會喺學期尾上台攞獎狀),但升六年級時會個別通知家囝仔究竟係屬於A、B、C(Banding)組別。所以家長係可以有足夠資訊去掌握到小朋友升中時方向。我相信SJPS係兄弟學校,可能會有類似嘅安排。

引用:Quote:Tintin926+發表於+16-7-10+20:35+SJ

原帖由 ajfamily 於 16-07-10 發表
我估你指唔派考試卷嘛?我唔係用家,但從SJ家長手中看過測卷,不過不是最近,坦白講內容都係一般正路嘢,唔 ...
點會唔知囝仔錯處及弱點吖...派卷後老師會對學生解釋錯處,家長日仲可以跟不同科目老師慢慢傾囝仔嘅所有問題,學校係同家長係有足夠嘅渠道去溝通。

‹ 上一主題|下一主題