用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

升中交流區-屯門

我個仔在屯門台山小學,想問問大家他去選那2間學校好呀?
,保良局董玉娣,宣道陳瑞芝,馬可賓,他的成績:"中文A,英文A,數學A,常識A,操行A-"還有些校內獎狀,但沒有校外獎狀.
你們知不知到這小學在教育局是第幾級別?

升中交流區-屯門

有沒有人知到,如果去選擇陳瑞芝及馬可賓,總平均分要幾多分才入到.

我選了(1)陳瑞芝,(2)董玉娣

升中交流區-屯門

有沒有人收到(陳瑞芝,董玉蒂)的面試信呀????
我還沒收到

我個仔昨天都有in陳記都等了1個鐘,唔知昨天in了幾多人?

我個仔話等了很夠只in了大約5分鐘,你們的仔/女去陳記in了幾多分鐘.

屯門叩門位數量

在那裡可以看到屯門叩門位的數量?
陳瑞芝
田家丙
馬可賓

我個仔的老師說,Band 1:甲部可以選4大天皇"屯門區"(進取D),乙部就第一間只可以選四大天皇其中一間,第二及三都要選中中,第四及五間選Band 2.真是好難選呀.....請大家比D意見

回覆 183# Skywan 的文章

全部正確
保良局董玉娣中學
保良局百周年李兆忠紀念中學
順德聯誼總會梁銶琚中學
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學

原帖由 kooku2004 於 10-5-25 10:54 發表
請問係咪小五尾兩次期考成績同小六上學期首次考試成績(共三次) 作升中選校用呢? 我忘記左.

另外"呂祥光"同"永隆" 係中中嗎, banding如何?
妙法寺劉金龍呢, 嚮藍地嗎?

"陳瑞芝"同"百周年李兆忠"收生的要求如何?

...

(1)小五最尾那次 + 小六第1次 考試成績(共二次)作升中選校(自已選2間去面試)
(2)小五最尾那次 + 小六第1次 +  小六第2次考試成績(共3次)作升中派位(大抽獎)
五年級時學校都會通知同學用那幾次考試程分.

回覆 203# paklamryan 的文章

我個仔派到陳瑞芝,好開心

原帖由 傻妹 於 10-9-17 13:31 發表
請問各位成功入讀陳瑞芝的學生家長,入讀後對學校的期望有無分别?學校理念是否做到呢?功課多嗎?

小女6年級了,很緊張.原本係九龍讀小學,想返入近家的中學就讀.心儀陳瑞芝,所以想多點了解.

唔該各位. ...

我個仔今年讀陳瑞芝中一,初期我都有些擔心他會不習慣,但他到現在已上了2星期都幾開心,不過他就參加了2種課外活動,所以每星期只得一天4點回到家,有活動就要6:30末回到家,工課平均每天都有三至五樣.學校的老師都好好,又有高年級的姐姐哥哥幫他們

原帖由 傻妹 於 10-9-19 23:36 發表
Thank you. 我都希望囡囡可以入讀呢間中學.請問你囝囝係自行定大抽獎入?係咪規定一定要參加課外活動?如果係,有無指定參加幾多項或一文一武呢?

我都不知他是自行還大抽獎,是一定要參加課外活動,沒有指定一文一武.

原帖由 傻妹 於 10-9-27 20:36 發表
winkylau,

唔該晒.咁如果參加課外活動放幾點呢?佢地初中生可以出街食LUNCH嗎?中幾開始有精英班呢?老師好嗎?

唔好意思咁多問題.

課外活動大約6點,中一都可以出街食,中一已有精英班,我都見過老師,我覺得好好人.

原帖由 傻妹 於 10-9-27 20:36 發表
winkylau,

唔該晒.咁如果參加課外活動放幾點呢?佢地初中生可以出街食LUNCH嗎?中幾開始有精英班呢?老師好嗎?

唔好意思咁多問題.

課外活動大約放6點,中一都可以出街食,中一已有精英班.我都見過老師,我覺得好好人.

原帖由 傻妹 於 10-9-29 14:09 發表
winkylau,

又問多樣,你覺得學校對非精英班的學生照顧夠唔夠?聽好多人講有精英制既學校好多時會將啲資源投放係精英班;而非精英班就無人理,無功課做,好hea.或者陳瑞芝未必去到呢個地步,但又有無功課/教材上的差異?

...

老師說現在只是中一入唔入到精英班都不要太計較,因為其他班的教學方法都一樣,可能精英班教書時會教得快D,因為他們可能容易明白,但我覺得如果今年入唔到未下年入.
每天都有3-5樣工課,教材應該一樣.

原帖由 dder 於 10-9-29 18:50 發表
我有聽到人話梁x鋸就係讀到書就關注多一些...其他就唔多理,唔知真唔真...

梁x鋸我唔知

原帖由 如如媽 於 10-11-4 23:39 發表

hi, 我都一樣為阿仔升中選校煩惱緊,真係好煩,都唔知點揀好...............我都好想知Band1.尾或Band 2.頭屯門區有咩選擇?

參考屯門中學Banding資料(排名不分先後)
Banding編號校名
1A354香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學(陳瑞芝)
364保良局百周年李兆忠紀念中學(百周年)
365保良局董玉娣中學(董玉娣)
371順德聯誼總會梁銶琚中學(梁銶琚)

369南屯門官立中學(南屯官)
378屯門官立中學(屯官)
381仁愛堂田家炳中學(田家炳)
503馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學(馬可賓)

1B362妙法寺劉金龍中學(劉金龍)
372順德聯誼總會譚伯羽中學(譚伯羽)
377屯門天主教中學(屯天)

353宣道中學(宣道)
376崇真書院(崇真)

2A352迦密唐賓南紀念中學(迦密唐)
361路德會呂祥光中學(呂祥光)
375浸信會永隆中學(永隆)

358中華基督教會何福堂書院(何福堂)
359裘錦秋中學(屯門)(裘錦秋)
370聖公會聖西門呂明才中學(呂明才)
373東華三院辛亥年總理中學(辛亥年)

2B349香海正覺蓮社佛教梁植偉中學(梁植偉)
350佛教沈香林紀念中學(沈香林)
351中華基督教會譚李麗芬紀念中學(譚李麗芬)
374東華三院邱子田紀念中學(邱子田)
379仁愛堂陳黃淑芳紀念中學(陳黃淑芳)
380仁濟醫院第二中學(仁濟二中)

3A355廠商會蔡章閣中學(蔡章閣)
366新會商會中學(新商會)
382恩平工商會李琳明中學(李琳明)
533新生命教育協會平安福音中學(新生命)
542青松侯寶垣中學(侯寶垣)

3B356鐘聲慈善社胡陳金枝中學(胡陳金枝)
357嗇色園主辦可藝中學(可藝)
360加拿大神召會嘉智中學(嘉智)
363明愛屯門馬登基金中學(馬登基金)
367深培中學(深培)
368釋慧文中學(釋慧文)

特殊學校574東華三院鄺錫坤伉儷中學(錫坤伉)
特殊學校:為智障或特殊學習困難學生而設. 
‹ 上一主題|下一主題