用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於揀校網重大疑問
go

關於揀校網重大疑問 [複製鏈接]

本身住九龍灣46校網,6299住啓晴,唔記得校網幾多號,朋友說用6299個網好,中學都好,但不是他們湊。問過老師,佢話只要將6299屋企水電煤是但一樣改為我c6名就得。問過教育局,佢話9月交俾學校果份表,寫62是監護人,他們湊,再提交證明文件,証明62同c6是父子就可以。
我問若果改左62做監護人,第時會否成日都要麻煩到62,職員答無問題,只是學校註冊日要62一齊到,其餘任何情況,關於小朋友既事都係由我主理,唔需要搵62呢位「監護人」。
但爬左篇文,好似答案有出入,自行係唔使睇校網嗎?即係我自行都可以揀62果邊學校?第時細佬妹可以跟到嗎?求解答,搞唔掂呢個問題,好難繼續研究,9月要揀啦,麻煩大家。

4    0    0    0

引用:Quote:原帖由[email protected]+於+15-08-12+發

原帖由 ivycowcow 於 15-08-12 發表
你老師教你果個方法同教育局教講果個做法唔同喎
係呀,所以唔知聽邊個講好

引用:Quote:[email protected]+發表於+15-8-12+09:08+

原帖由 little_yolky 於 15-08-12 發表
唔明白點解老師同教育局會咁教你, 尤其係教育局,可能係你問得有技巧啦。因為, 無論你用老師定教育局既方案 ...
我講明係我自己湊架,無技巧,直接問。即係監護人同水電煤轉名都犯法架?老師仲話佢都係咁。你所講既係咪而家仲用緊既條例?我朋友講既係十幾年前,佢都話唔知有無改。所以我問老師同教育局,佢地又教我呢d,但你就話唔得,好混亂。

引用:Quote:[email protected]+發表於+15-8-12+09:08+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-12 發表
除咗犯法之外,啟晴村既34網已經連續4年成為全港派位最差既一個網,真係諗清楚 ...
啓晴個網唔係派到馬頭圍果d學校咩?我朋友話果邊學校好喎,連中學都好。

回覆:關於揀校網重大疑問

既然各位都話呢兩個方法唔得,咁我揀返自己個網,不會以身試法,請問各位知道46校網咩校好?

引用:Quote:[email protected]+發表於+15-8-14+00:54+

原帖由 LittleButter 於 15-08-14 發表
如果46網,相信應該最好的是柏德和九龍灣聖若翰。
請問,呢兩間係活動教學嗎?坐唔定又聽書唔入腦既小朋友,係咪揀活動教學好?

引用:乜野老師黎㗎?

原帖由 Yanamami 於 15-08-17 發表
乜野老師黎㗎?
其實我都好討厭呢個老師,問佢某間小學好唔好,佢竟然態度惡劣話:實好架,你要入到先得架。
又成日覺得我年紀細過佢唔識教仔,話我應該點點點,我同62c6講完,佢地話下次見家長搵佢地去,因為老師對佢地非常客氣,唔敢咁既態度。

Yanamami  禁都有……唉~  發表於 15-8-17 07:52

引用:Quote:[email protected]+發表於+15-8-17+07:49+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-17 發表
46網除咗坪石天主教, 梁省德, 佛教慈敬同兩間短命學校係無咁受歡迎外, 其餘受歡迎程度相約. 不過柏德係當中 ...
兩間短命學校是什麼???

引用:我想報婆婆個網,安排小朋友坐校車返學,放

原帖由 s.andp 於 15-08-22 發表
我想報婆婆個網,安排小朋友坐校車返學,放學就婆婆接回婆婆家看管,我放工去婆婆家食飯,帶埋個女返自己家 ...
根據jm回答,你係不能報婆婆校網,因為小朋友唔係婆婆度住。但如果你夠膽犯法,就可以報小朋友係婆婆家住,即係報假住址。但到時真係俾你入到,你小朋友又要坐校車返學喎,咁學校咪知囉。

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+15-08-22+發表唉,

原帖由 s.andp 於 15-08-22 發表
我自己剛想到,方法調轉,選自己網,放學坐校車去婆婆家,其實我心中是想早上自己送返學,放學家長(婆婆) ...
都好丫,淨係放學坐單程

‹ 上一主題|下一主題