用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-1-17 11:10
「P.S.3: 今年今次考試阿女終於無病咁考試, 好感恩 (之前連續2年都係病住考試)」身體好咗,考試無 ...

係,無病真係真係是福!

P.S.4.我將我真藏好多年及自己真係都唔捨得食嘅冬蟲夏草,係11-12月時煲咗3次湯水俾一家三口飲,補好阿女個身體, 為的是冀望考試有好好嘅健康去應付!!!

Yanamami  食埋條蟲先得,唔好嘥。  發表於 16-1-17 19:34

serinac 發表於 16-1-19 09:09
建議你問下中醫,人參、花旗參、東蟲夏草....等進補性中藥,會唔會令女仔早熟?

...
吓! 我只知食雞會早熟, 食中藥都可能會早熟!!!

奶奶仲經常焗花旗參水俾女清熱氣!!

Yanamami  係㗎~西医唔建議小朋友食中葯,又唔知房質如何,怕重金屬添……  發表於 16-1-19 11:19

IloveJJ 發表於 16-1-19 09:52
小時了了:
「) Grammar 無咩特別溫, 因為小一及小二時自己曾花一段時間教女 grammar pattern & rule, 佢記 ...

筆記-Nouns, Tenses & Adverb 可以下載 files
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2814031

Nouns, Present & Present Continous Tense  (我用呢個教阿女, 佢小二學識及明白 grammar pattern & rule, 之後幾年阿女唔洗溫呢部grammar, 今年只係背下 present perfect tense 咋)
http://www.sendspace.com/file/u1bkxb

Past Tense
http://www.sendspace.com/file/whhoh4

Adverb Notes
http://www.sendspace.com/file/85xt0v

晝面見到這句 "Click here to start download from sendspace", 按這句就可以下載 files

P.S. Adverb Charts 因為 download 唔到, delete 咗條 link 了

e.g.
英文 a,e,i, o,u 字尾 : Nouns 及 Present Tenses 一般99%的英文字尾 +es (但有少部份例外)

holemama  Do I need to pay for download the files? The web showed I need to log in first but when create a new   發表於 16-7-9 17:30

我好感恩阿女去年小四時成績一大跌 (尤其係中文由初小成績 A 尾B頭八十幾分跌落去C頭B尾60幾分), 一個好深刻的教訓及覺悟, 令我及阿女能及早發現高小溫習及考試問題形式的轉變及學校要求的答題技巧, 經過暑期重整其鼓及小五開學調節溫習方法及操練重點, 上學期考測成績終於揭曉, 阿女中文真係大躍進, 成績 A 尾B頭去返八十幾, 中文考試作文竟然有90分 (因為阿女真係第一次有用明喻用係考試作文度), 課文15分短問題全部全對 (小四0分), 標點6分亦全對(小四0分),  

希望阿女成績呢幾個月能繼續 keep 住落去, 考好第一次呈分試.

JJDBB 發表於 16-1-28 14:18
恭喜你同亞女。

由於標点我女只拎1/3至1/2分,你是怎樣教,我自己系無教,只見你上次比標点網站之外(print ...

標點符號, 我去年暑假書展時買咗以下練習 (小四至小六共三本) 俾阿女做, 本練習好清楚講解每個標點符號用法, 阿女學識咗後呢部份就考得好喇

樂思分類精練系列(升級版)──標點符號
http://pl.popularworldhk.com/zh/home/product/primary/chinese/primarychidetail.do?id=240

根據香港教育局最新《中國語文課程指引》及《小學中國語文建議學習重點》編寫。針對小學階段必須掌握的十三種標點符號,循序漸進,提供簡明的解說和形式多樣的習題。一至四年級分為三部分:「重點掌握」及「初步認識」讓學生重點掌握單一標點符號的用法;「複合練習」讓學生綜合運用多種標點符號。五年級的前半部分為「重點掌握」及「複合練習」;後半部分則與六年級相同,以句、段、篇編排,着重整體性的掌握及運用。附設「標點符號表」,方便學生查閱各種標點符號的格式和作用。備有參考答案,方便教師、家長及學生查閱。

試閱: 五年級 http://pl.popularworldhk.com/file/file/public/PL/pl_pri/pl_pri_chi/pl_pri_chi_2015/c606_sample.pdf

IloveJJ 發表於 16-1-29 00:05
「明喻」係學校教既範圍?定你自己教佢用架?

"「明喻」係學校教既範圍?定你自己教佢用架?"-------我見學校教科書課文有啲有「明喻」及其他修辭技巧的文章, 我諗教課文時有講解「明喻」及其他修辭技巧掛?! 但教作文唔會刻意教呢啲修辭, 反而要求作文要有倒叙及首尾呼應.

而我, 係用我自己另一帖有關中文作文內的書及筆記教女修辭技巧, 要佢每篇文要明喻或其他修辭技巧咁就有機會高分啲

今朝8:15分阿女學校有小五呈分試及升中面試學生家長會,我同C6晨早流流一齊出席。

唉!呈分試及升中殺到埋身了。

little_yolky  我哋學校升中家長會,係由小四家長開始。  發表於 16-2-22 12:33

ILoveCinderella 發表於 16-2-18 08:45
你哋學校咁好既! 小五已經有「升中面試學生家長會」, 我哋果間應該小六先有!
...

開先我都唔知尋日個家長會講升中派位及升中面試嘅野, 諗住只係講呈分試計分方法之類. 點知, 呈分試資料只係講咗半張 powerpoint, 原來升中派位機制及升中面試先至係主菜 (十幾張powerpoint). 學校6月開始就同小五生操面試題目, 中, 英, 普老師亦開始教面試應對. 遲啲會派一本"升中面試題目小冊簿", 裏面有歷屆250題面試題目俾我地, 學校會加埋今年的面試題目更新後才派.

校長語重深長解釋點解小五開升中家長會, 因為佢話要應付升中面試需要時間"浸", 唔係一兩日或一兩個月, 咁係唔得嘅. "浸"嘅意思係長時間睇多新聞及報紙, 時事及世界發生緊咩, 小朋友要訓練多角度睇法及表達見解諸如此類, 呢啲唔係一時三刻就做到及識, 所以小五新蒸頭晨早流流開呢個家長會, 希望"家校合作", 一齊同小朋友預備升中云云

另外, 學校提咗幾次小朋友換身證時改名或加英文名, 一定一定要通知學校, 學校要通知教育局. 學校話年年都有學生改咗名無通知學校, 以致成績表, 學校的證書等等資料與身份證不同, 到申請中學時才發覺不同才與學校講就好麻煩及好遲喇

真係睇到"心驚膽跳"! 好感受到大家作為母親對子女病情的擔憂及心痛.

自己阿女過去2年都會由1月病到3月, 擔憂死我. 今年係多重防病措施及出動埋家傳之寶(冬蟲夏草)大吉利事暫事過骨!!!!

無論是父母或仔女, 大家都加油啊!

little_yolky 發表於 15-12-17 11:26
努力呀, 真係好傷神架, 要先自己讀清考試範圍, 然後再細閱小朋友習作、練習、測驗一般衰D乜, 再參考老師平時有D乜古惑題型, 要比老師出的難小小, 深小小, 咁至得架。做完記緊要馬上教返點解錯, 咁先有用架。
做一份已經元氣大傷了, 你咁多科都做, 辛苦晒。

little_yolky, 妳嘅好介紹 ----- 自製Mock Exam卷. 阿女小五上學期我平生第一次做啲咁嘅野, 常識科10課自製Mock Exam卷俾女進補一下, 上星期五派成績表先至知阿女常識呢科考獲全級第2 (阿女平日每一科成績只係中游級40-50咋), 嘩! little_yolky 妳呢個秘笈真係唔講得笑, 真係好勁

P.S 上學期我好遲12月先至"的"起心肝自製Mock Exam卷, 只夠時間及精神做常識科, 中文只做到1課, 其他科無時間, 精神及心力咁做, 原來自製Mock Exam卷效果咁好, 下學期呈分試, 咁我要再早一兩個月做先至得. 我目標做埋中文及音樂

*** 各位呈分前輩, 您地呈三已考完又或正如火如茶進行中, 祝願大家仔仔女女身體健康最緊要, 然後考到心儀中學 ***

little_yolky  音樂都要做?  發表於 16-2-29 12:22

little_yolky 發表於 16-2-29 12:58
名次真係神奇的東西。

little_yolky  音樂都要做?音樂考呈分試樂理 (好似佔80%) + 木童笛 (好似佔20%). 樂理那部份如果我有時間有精神有心力就做 Mock Exam, 因為阿女無學過琴或其他樂器, 佢睇五線譜都唔係好識, 如果呈分試唔操操樂理我驚會拉低成個 band (因阿女只係B1尾, B2頭咋)

Yanamami  我果个都無学樂器  發表於 16-2-29 13:41

little_yolky 發表於 16-2-29 13:14
你哋得兩part咁好既? 我哋音樂要唱歌仔、樂理卷、樂器、打拍子, 今年下學期仲要加埋木童笛, 考到頭暈。:ho ...

Sorry! 睇返資料, 更正阿女學校五上音樂考試分數比例如下:

a) 30分樂理
b) 20分Project (呢 part 唔知呈分試仲有無?)
c) 50分木童笛+唱歌

P.S. 但係我記得上兩星期家長會好似講音樂呈分試80%係卷, 20%係表演演奏之類

各位小六已考完呈分試現正努力填寫升中大抽獎表格的父母們, 如有時間的話希望您地可以幫幫忙, 在以下的帖收集分享下您小朋友小五及小六中文作文題目:

收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3252318&extra=page%3D1

在此謝過先, 感激您地幫忙, 感激萬分

‹ 上一主題|下一主題