用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (匯基)滙基書院-東九龍 面試內容及形式
樓主: 小時了了
go

(匯基)滙基書院-東九龍 面試內容及形式 [複製鏈接]

中文小組討論 (8人一組)
第1條題目
1)急症室收費加價,目的係減低市民濫用,你哋認為呢個方法有無用呢?
2)急症室收費加價由$100加到$220,點解係$220而唔係$200?$210?$230?.......

第2條題目:因為小食部大排長龍所以加價,其中一款自己最鍾意食嘅小食價格由$10加到$22。阿女唔記得要討論啲咩野!

英文單對單 (1位考生對住1位老師面試)
1)朗讀一段英文, 之後根據篇文問幾題題目
2)Self Introduction, 之後根據 Self Introduction 內容問幾題題目 (不用計時)
3) Why do you choose your school(不用計時)

無考中文及數學

如有遺漏,其他網友幫忙提供
   88    0    1    0

YmOra 發表於 17-2-11 21:34
有造就性的分享,值得學習呢!

因為我曾受過不少前輩之恩惠,薪火相傳,造福後輩,生命影響生命。

ahjoechan    發表於 17-9-20 12:45
ahjoechan    發表於 17-6-29 10:14
HaYi  多謝你的帶領, 希望下年我都可以提供到有用的資料.  發表於 17-2-15 18:27
wongkaka    發表於 17-2-14 11:59

Dor1013 發表於 17-2-12 10:48
但我女説英文部分無被問問題喎?只是self introduction 和讀文章,有無人一樣呢?
...

其實阿女係self introduction 提到將來想成為ICAC 調查員(因為我教友其一位老公是做ICAC,阿女自小已好尊敬及崇拜他的),老師聽完阿女咁講後就問阿女咁妳點樣做先至能夠做到ICAC 調查員?阿女答得唔好,佢答做多啲義工(做義工同做ICAC調查員有關咩?唉!我滴汗中!)阿女後補一句要讀多啲 Law(呢個POINT 就好啲啲)。

miriam 發表於 18-2-4 21:10
UCC 同 UCCKE 兩間係同一辦學機構, 但 banding 唔到, 我諗你改返個主題做 UCCKE 會好 d. ...

多謝版主意見。我嘗試用UCCKE関鍵字搜尋,只搜尋到2個討論帖。
但輸入"滙基"或"匯基"這2字,搜尋到幾十個討論帖。
為咗方便其他網友對此校資料搜尋,我諗繼續維持原有主题會比較方便網友搜尋。
‹ 上一主題|下一主題