用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12月細囡,5間all reject,自行又無,repent k3?or定繼續大 ...
樓主: joannechow1031
go

12月細囡,5間all reject,自行又無,repent k3?or定繼續大抽獎? [複製鏈接]

joannechow1031 發表於 12-12-7 11:53
小囡其實能力不差, 成績屬中上, 其實k1時諗過比佢repent, 因為好多好的幼稚園都係叫大囡, 但老師都覺得唔駛 ...
若果老師都話你囡囡OK的話,我都覺得唔需要 repeat,因為對小朋友心智發展都有些少影響,佢想想,同學個個都畢業了,點解自己又讀多一年呢?明天做大女,是否一定考到更好的小學呢?

我唔係話你小朋友成績差,所以考不到小學,而係競爭越來越大,好多小朋友都係無 offer,因為好多家長唔想受制於大抽獎吧。

剛好聽到朋友一個好分享,同大家講吓。

佢自己個囡囡又個細B,媽媽想囡囡repeat多年K3,以便明年做大B去考小學,但幼稚園老師提佢一樣嘢: "無錯,明年你囡囡做了大B去考小學,但唔等於佢讀多一年幼稚園會叻好多,因為始終幼稚園的程度和小學不一樣,有可能只比今年好多少少,點解要repeat多年呢?小學的程度同幼稚園差一截的,請想清楚吧!"

MrBeast  樓上hadwinboy已答了這問題。  發表於 12-12-10 11:56
‹ 上一主題|下一主題