用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生? ...
go

自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生? [複製鏈接]

boyboy_mama 發表於 20-11-28 15:33
我仔小六,學校係一條龍唔呈分,去津中學校website睇話教育局rank order會計分,咁係咪即係冇考呈分就唔會收 ...
無呈分而又勁既學校,多數人只會諗起弘立書院、滬江維多利亞、聖保祿學校之類。聖保祿學校係女校,一定入唔到名男津中,考得幾叻都無用。如果係弘立、滬江考前幾名,我估你講既三間都有機會。

hkpapa852 發表於 20-11-29 18:30
未收過?
過去幾年,都有WKF,PKC,SMC同LHT等無呈分既小學,甚至非本地讀書學生入到DBS,SPC,QC,LSC, ...
特例永遠都有,如果年年考第一,而間小學又唔太差,中學總是睇一睇,有睇就有機會。但係,俾收既係各有前因,所以特例永遠唔可能係正態。

hkpapa852 發表於 20-11-30 11:20
其實係無呢類人申請過, 定係有人申請但無收過呢?
唔知,但係我比較贊成決定咗既野唔好隨便改變。既然決定讀一條龍學校,除非小朋友喺高小既時候突然連續幾年考前一兩名,否則都無太大既必要「今天的我去否定昨天的我」。

73662710 發表於 20-11-30 23:31
有冇人知道九華皇仁in 唔in 無呈分的學生呢?
以前唔會考慮,或者應該講會考慮,但係無呈分即係次第最後,所以俾人截咗龍。有無改變唔知道,不過官校。。。

boyboy_mama 發表於 20-11-28 15:33
我仔小六,學校係一條龍唔呈分,去津中學校website睇話教育局rank order會計分,咁係咪即係冇考呈分就唔會收 ...
我見曾經有外國回流既學生入到,我估佢哋點都唔會有呈分。

losoco 發表於 21-4-25 15:12
位始終有限
今年喇沙中一有英華小學生係叩門入
喇沙既叩門主要考筆試,只要入到閘就有得考,而英華小唔弱,所以英華小有學生入到唔奇怪。

‹ 上一主題|下一主題