用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖约瑟小學升聖约瑟中學
go

聖约瑟小學升聖约瑟中學   [複製鏈接]

mfwan 發表於 18-1-20 11:53
收纸仔1,就穩陣升中學部,2A都大機會,2B一3直升機會大不
大抽獎乙一,B2A、B2C既機會無差別。

2jkidsfather 發表於 18-1-20 12:31
都係唔得......
現實係機會都唔細。

SeeLong 發表於 18-1-22 23:40
但現在派的紙仔只有1, 2 & 3, 沒有再細分2A, 2B和2C2C了。
細分2A應該係俾家長喺自行階段做參考,大抽獎階段細分既意義唔大。

esmehouse 發表於 18-1-23 11:46
現在自行 & 大抽獎都只會分 1, 2, 3,沒有 2A 了
因為分唔分B2A,其實意義唔大。

hkpapa852 發表於 18-4-4 08:35
直資龍校學生既Pre-S1成績其實唔一定比官津學校好。因為佢地可自訂教學語言,有多少學生屬B1/2/3,其實唔 ...
讀直資龍校係12年既commitment,學校課程未必好似官津學校咁考試導向,所以幾多學生屬於HKAT考試制度下既B1/2/3,其實意義唔大。

hkpapa852 發表於 18-4-4 09:33
對一心想小朋友直升上中學部既家長, 係意義不大, 所以點解會有龍校唔呈分

只係近年太多人, 以為直資龍校 ...
我估之所以會有人認為直資(尤其係龍校)既學術比一定比官津學校出色,係因為佢哋只睇到最勁嗰一、兩間。典型既selective perception bias。

mcl203 發表於 18-4-4 18:07
第三間都好得~~~
係,三間都得。
‹ 上一主題|下一主題