用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你地點發現小朋友係資優?
go

你地點發現小朋友係資優?   [複製鏈接]

vvvvyan 發表於 17-8-1 09:00
會唔會成日好大脾氣貼好急燥呀?
好多時都係有情緒問題、學習問題,先會去睇心理醫生,然後發現某啲方面係資優。

lalang02 發表於 18-1-12 22:48
我個仔未被評為資優,但行為係奇奇怪怪

但兩歲已經識得憑想像力用lego砌見過的碼頭
男仔都有唔同方面既奇奇怪怪,如果你覺得無問題,又唔會困擾你,就當正常,無事。如果唔放心,就睇下睇心理醫生,睇下係唔係呢方面既資優,然後睇下一步可以點做。

lalang02 發表於 18-1-13 14:27
我地都其實無理佢。盡量滿足佢。不過考學考麻煩少少。佢情緒好難控制。努力中
...
如果影響成績,或者情緒控制有問題,可能都需要CHECK下,處理得好就係資優,處理得唔好就係SEN。

lalang02 發表於 18-1-13 14:48
成績暫時唔錯 第二,但係情緒好自我。
成績好,情緒又控制到,其實就無問題。

07mama 發表於 18-1-26 12:49
我仔係唔專心,上堂走神或做自己野,但佢覺得自己都唔想既,有時聽書有特別的地方寫抵,老師先入為主,拍 ...
資優同問題兒童其實係一線之差,所以好多時都係驗問題時發現係資優。如果係資優,其實家長反而需要加倍努力。

HaYi 發表於 18-2-4 14:13
資優本已是SEN 的一員.  
資優 =\= 積優,   
資優可以係積優,亦可以係相反。某方面既資優會唔會變成同一方面既積優,好睇家長、老師點教。教得好,資優可以係積優;教得唔好,結果可以係相反。

Wonderlady 發表於 18-3-23 00:09
我女也是如此,老師睇唔透佢做乜,前日係同學面前,好大聲嬲佢,佢臨瞓前喊。我都唔知點。
...
師睇唔透佢,定係已經睇到佢好透,定係唔想睇透佢?不如先同老師傾下。

assado 發表於 18-5-15 04:55
積優是指什麼 ?
積優係指實際表現好。

scyauchris 發表於 18-2-10 12:02
回覆 HaYi 的帖子

社交是弱係真的, 因為不懂同同輩相處。完美主義其實可能是強迫症。 ...
強迫症係一種精神病,嚴重既好難處理。

Anniemun 發表於 18-5-18 23:44
資優兒的執著同強迫症根本不可相提並論,資優小朋友是對一些有興趣的事情去執著尋根究底,找出答案; 而強迫 ...
現實係強迫症同智力其實有正相關

20160901 發表於 18-5-19 09:22
初時確是有點混淆,當了解多了才明白兩者的分別何在。
你真係確定明白兩者的分別何在?我讀過心理學,我既研究問卷曾經被美國心理學會要求收錄喺佢哋既問卷數據庫,我都唔肯定我知道兩者既實際差別。
‹ 上一主題|下一主題