用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區中學排名Band 1 - Band 2
go

中西區中學排名Band 1 - Band 2 [複製鏈接]

55104035 發表於 16-8-8 11:02
有沒有女校的排名? 謝謝
中西區B1女校得三間:
1。英華女(B1A)
2。聖士提反女/聖嘉勒女(B1B-B1C)

55104035 發表於 16-8-9 14:45
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸,
從過去三年既數據,中西區既B1位佔一半左右,其中又以女校位為多,所以基本上,中西區B2女入B1學校既機會應該過半。

PP媽媽 發表於 16-8-17 00:05
王家爸爸,

想請教下,我女升4年級,讀中西區最多班又出名多功課的小學, 但小女有專注力問題治療中,佢成績中 ...
壓力大(例如功課多)可能係專注力不足既誘因,如果功課做唔掂,又點可以專心上堂?問題係B2學校(尤其係B2A)功課可能比B1學校多。
另外功課多唔多其實有啲主顴,如果可以改善小朋友既語言能力,可能可以做快啲,小朋友自然會主顴上感覺功課無咁多。所以,我反而覺得應該先解決現有既問題,好好利用剩餘既假期,好好預習來年既課程。

PP媽媽 發表於 16-8-27 23:55
只可選鴨真?其他的不可以? 唔多明白遊戲規則,麻煩指點一下
鴨真係南區一間幾好既B2學校,另外灣仔區既何東都唔錯。

PP媽媽 發表於 16-8-31 14:18
請問填誇區是否只可填一間?
如果無記錯,每年中西區可以揀灣仔何東(大約4個位)同南區鴨真(有卅幾個位)。

ec1338 發表於 16-9-8 22:53
王家爸爸,想請問一下聖士提反女不是B1a嗎?我見佢年報寫出嚟嘅成績幾好喎 ...

香港邊有咁多B1a學校?
其實是否B1a唔太重要,小朋友是否喜歡先重要。

mannewliv 發表於 16-9-12 19:05
>王家爸爸  不足80%合格率,不可能是B1上游;至於是什麼水平,真係要自己睇年報比較下,不便多談。   發表 ...
睇3大率要小心,好多學校將太空學院當港大,所以話一定需要自己研究年報,唔可以只聽人講。年報無得假(最少比較難假)。

mannewliv 發表於 16-9-13 15:55
其實點分係咪太空學院? AD/HD Programmes?
http://www.ywgs.edu.hk/university-offer
AD/HD Programmes 一定唔係你心目中既HKU課程(即係喺大學本部上堂嗰啲);但係Degree都唔一定係,因為太空學院(hkuspace.hku.hk)都有Degree(例如BSc in Business Management),再加上德明書院(centennialcollege.hku.hk)既Degree課程,所以實際情況比相象中複雜。

mcl203 發表於 16-9-13 16:54
所以我估...灣仔B1仔根本去抽QC機會係好大下
只係...有小學搞分流...又有D家長唔敢搏
...
有小學搞分流係因為擔心學生入咗QC,可能讀唔掂。
如果啲家長唔聽話,前年照填QC,入既機會真係好高。

mcl203 發表於 16-9-13 19:49
MSS ~~~~~~~~~~~
好少學校好似MSS,寫得咁清楚:
http://www.mss.edu.hk/Achievement/Ach1516/S6Dest1415.pdf
‹ 上一主題|下一主題