用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學
go

東區中學 [複製鏈接]

luiling 發表於 16-6-7 13:32
女,band 1中,英文好,活潑好動,請問東區有邊間band 1中學比較適合?請高人指教

...
喺東區,聖馬可英文算比較好。

luiling 發表於 16-6-7 15:30
王家爸爸,聖馬可算活動教學嗎?
唔係,香港無真正既活動教學(國際學校除外),如果想多啲活動教學成份,可以考慮高主教、港華。高主教有用U形坐法,同學面對面,個人覺得係有好處,但係實際成效唔知。港華拆細啲班,應該都對學習有幫助。

mcl203 發表於 16-6-8 11:42
我估港島區讀得開心D既津校都係MSS /
SSGC
如果我有女,我都會揀MSS/MCS。

mcl203 發表於 16-6-8 11:57
你唔係要揀近屋企咩,MCS
MSS係唔係已經考完試?

ConnieHo 發表於 16-7-10 23:22
Which ones is better?  Hon Wah College or Precious Blood Secondary School in Eastern District, thx
無更好既選擇嗎?

dse2017  Good question  發表於 16-7-11 16:58

ConnieHo 發表於 16-7-10 23:22
Which ones is better?  Hon Wah College or Precious Blood Secondary School in Eastern District, thx
假設大部分家長唔笨,一間開三班,一間開四班,邊間好啲,應該好明顯。

papapabababa81 發表於 16-7-11 16:51
但我參觀過間學校,佢本身就係18 班校舍規劃。初中每級有成12x人,人數同4班學校一樣。英文一級三班拆6班上 ...
記得係西環時有七班,點解搬咗之後得三班?真係細咁多?

papapabababa81 發表於 16-7-11 18:11
七班?!咁我又無問到咁detail。
但一級有成12x人,如果開4班俾人嘅觀感會好啲囉

...
舊校舍很大,現在已經成為香港大學的一部分。 唔知係唔係賣咗,定係交換地皮。
‹ 上一主題|下一主題