用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 ...
go

學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題   [複製鏈接]

1. TSA遠超學生基本能力,不操不識:其實唔多對。正常小朋友應該輕易答到。
2. TSA操練壓力嚴重超標:問題係點解需要操練,學校老師患有殺校恐懼症?
3. TSA習作操練增加,小一有惡化趨勢:同2
4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。

siden    發表於 15-11-7 11:41
HaYi  agree !  發表於 15-11-7 10:04

取消小三TSA其實反而對弱校不利,令佢哋無機會返身,而名校可以繼續有光環效應。
原因係,通過比較小三同小六既TSA成績,教育局可以知道每間學校既增值能力(學生成績的平均變化)。如果資料公開,家長可能發現有啲,原本不知名既學校有高增值能力,大家會去報讀,令到有心做好既弱校可以慢慢通過增值能力而變成名校。

wangahb    發表於 15-11-6 00:04

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:33
收生少就叫「低增值」?收生少就係害人?

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數 ...
點解你感覺SEN同少數族裔學生一定唔可以進步?

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:33
收生少就叫「低增值」?收生少就係害人?

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數 ...
「低增值」即係越教越差,收返來既學生好,但係出去既成績差,點解唔係害人?

little_yolky  0增值已經很大鑊了  發表於 15-11-3 10:59
hkpapa852  係咪應該叫 --- 負增值  啱D?  發表於 15-11-3 09:39

ANChan59 發表於 15-11-3 09:29
其實我有興趣知道,平均TSA高分是否=高增值學校。教育局可能有相關數據,如果肯公佈,會好有趣!

...
高增值學校係收返來既學生差,小三TSA有進步,小六TSA有更大既進步。呢個先係教育既本意。

MASAYA 發表於 15-11-3 09:45
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增, ...
7%GDP增長維持得幾耐其實唔係重點,重點係7%GDP增長對社會既經濟貢獻(例如滅貧)。

同一道理,高增值學校維持得幾耐其實唔係重點,重點係佢哋可能係起步點低既學校(收到好多差啲既學生),但係可以通過用心做好,對社會有貢獻(例如將原本讀唔到書既學生教好,令佢哋鍾意讀書)。

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:50
"4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。"

如果我你 ...
我唔同意TSA唔達標而殺校,我覺得殺校既決定應該係睇增值能力,低(負)增值既唔應該存在。差變差無問題,好變好都唔係貢獻,但是差變好就係貢獻,好變差就係害人。

little_yolky  所以鮮魚行唔應該被殺。  發表於 15-11-3 13:38

shadeslayer 發表於 15-11-3 10:00
殺校,宜鬆不宜緊。依家殺校只看收生,收生不足便要殺。學校可以上訢。全校一班都開唔到,20幾人也開不成, ...
依家殺校既準則好有問題,唔係睇增值(質),只係睇人數(量)。
‹ 上一主題|下一主題