用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? ...
樓主: qwe1234
go

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? [複製鏈接]

原文章由 chiao_0126 於 07-7-14 21:41 發表
你個仔派得吾好,,,,
就係到吵。。。。
既然你禁醒,,,
你應該一早知我地學校派得吾好ga la∼
咁你個仔仲係到讀。。。
超!

Well, 仲以為SJC的家長個個都有教養的, 如果你真係家長就好遺憾了, 你要小心D教你的子女.
我也是SJC家長, 的確我們醒得太遲, 之前仲存在一絲絲希望. 信學校派得到. 但轉校都要考慮好多問題, -小朋友會唔願意,如果强行轉校後果又唔之點. -他們又唔知適唔適應到其他學校的考試模式(因為SJC的考試Tips很多). -如果P.5/P.6想轉較好的學校又談何容易呢? 太差的小學又願意轉嗎? -英數轉中數又係一個問題.
另外, 莫非你很認同SJC的教學的教學方?

因果報應?

原文章由 auntianita 於 07-7-18 15:40 發表
如果唔係我老婆講比我知,我都唔知會有D咁嘅父母。前羅范XX長話自己母校呢樣嗰樣唔好,依家你地都係一樣。唔識得多謝不突止,只係埋怨、嘈吵,結婚都唔包生仔啦!身教係好重要嘅,小心 ...

真唔明講真話都有報應! 咩世界呀!
做人都要識分是非黑白嘅, 有錯都要話好? 母校又如何? 母親錯也是錯. 而家D家長講出真相, 都係想學校改善各方面的陋習, 還有現在的家長也應了解多一些. 銀禧今年有人入咗? 真係要請問邊位啦.  
派彩結果: (英中)
協恩    - 1
黄芴南 - 2 (1 b & 1g)
上智 - 1
聖家 - 1
劉金龍 - 1  
嘉道里 - 1

好唔想都要寫出上列結果. 如有遺留英中派位, 請原諒並請更正.

原文章由 SJC5354 於 07-7-18 17:46 發表

就係大部份家长都被SJC成绩表蒙諞啦!亜C太的言教多過身教.言教教=講是講非,身教教=集体造好業绩.
係人都知结婚唔包生仔啦!就早通知大家贵校的Banding啦!宜家一切塵埃落 ...

同意. Good !!

原文章由 judy 於 07-7-19 11:40 發表

唔信!!!

唔係親身經歷又掂會信!!!
無奈!! 唉!!

原文章由 stjoboldboy 於 07-7-19 17:11 發表

Pityma, qwe1234,

呢位Judy, 有名女版丁蟹,思想極端,偏執,你同佢講物佢都唔會聽,唔會信架,慳番淡氣暖下肚把啦!

Judy,

蟹姊,見你好左一排架,點解又舊病復發呀!  

stjoboldboy,
只想說句Thankyou very much.

原文章由 蘋果家長1 於 07-7-19 17:40 發表
我有點更正如下:

派位英中:
協恩 - 2
真光 - 1 (Band 1 中中)
聖家 - 1
上智 - 1
劉金龍 - 1
黃芴南- 2
九龍華仁 - 1
嘉道理 - 1

派位前巳選定直資英中(蘋果班):
顏寶玲- 4
匯基 - 1

資料尚 ...

多謝提供, 但有小小更改如下:
協恩 - 1 派, 1 叩 : 九華 -  1 叩

原文章由 SJC5354 於 07-7-18 17:46 發表

就係大部份家长都被SJC成绩表蒙諞啦!亜C太的言教多過身教.言教教=講是講非,身教教=集体造好業绩.
係人都知结婚唔包生仔啦!就早通知大家贵校的Banding啦!宜家一切塵埃落 ...

非常贊成SJC領導人要改善家族管理, 為了學校和學生, 請慎重+慎重考慮有誰不能留低. 貴校學生和學校的前途在你手啊! 難為也要為!!   有冇人贊成呀?
副校請努力, 貴校的舊生所寫的, 不要care. 他身為梁球琚中學學生所寫的文筆, 唉, 二個字 (可悲). 梁球琚的老師見到又有何感想呢?

原文章由 stjoboldboy 於 07-7-19 17:11 發表

Pityma, qwe1234,

呢位Judy, 有名女版丁蟹,思想極端,偏執,你同佢講物佢都唔會聽,唔會信架,慳番淡氣暖下肚把啦!

Judy,

蟹姊,見你好左一排架,點解又舊病復發呀!  

佢又嚟啦!! 怕咗佢

原文章由 qwe1234 於 07-7-20 22:08 發表

auntianita,昨天很忙,忘記告訴你今年得一位男生派位入英中,你話你個仔派第一志願英中,咁你即是已經告訴大家你是誰?不過我知你不是,請不要冒充他人。

! 佢咁都要冒充人, 佢邊位呀!:tongue:  人格有有......????

To ABC789
Good evening,
So good to see u on line.  I just pm u to telling u about my kid's situation.  Could u tell me something about yours.  I would like to share with you personally.

原文章由 wendychoy 於 07-8-15 18:45 發表

此乃由明報06/07升小選校提供.

18區畢業生升英中百分比最高學校(部分)*

九龍城區拔萃男書院附屬小學+ 100聖若望英文書院+100#九龍塘宣道小學+98.3#九龍塘學校(小學部)+96.5#協恩中學附屬小學93#

我的小朋友(舊生)看完以上的數據, 都'吓'一聲, 笑完便走開.
這些報導真害人不淺. :cry:
唔信可以問下校方以上是否事實, 肯定唔敢認100%. 不過好多人讀直資英中就真!

對這間學校還有期望的家長, 請三思再三思.
唔好話過來人唔提醒D現任家長. 保重!

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-8-22 00:14 發表

星島08/09小一入學家長天書內,聖若望英文書院提供的資料:

升讀英中比率 100%
獲派首三志願學校比率 50%
入讀band 1中學比率 50%
最多學生升讀中學 校方沒有提供資料

wrong wrong wrong

如果冇錯的話, 這幾年派彩, 派bank 1 的只有頭8至9名, 包括已被直資取錄的. 加上上年的家長選校都很保守, 無乜邊個敢博.   其實問題在於學校, 小朋友真無辜.  只怪媽咪選錯小學.
衷心講句, 如果今年派彩真的如往年, P.5或以下的家長要好好考慮如何是好.  (課程雖然深, 但識教又有幾人)

上年已經有家長作了一個決定--把將升P.6的小朋友轉去一間很好的小學, 雖然只能 repeat P.5.  但也是一個好決定.  小朋友開心又學多咗嘢.  
如果我們以前真的有這麼多正確資訊, 一定會努力揾學校.  
以英文小學來說, 他們的英文程度甚差, (可能有2或3個例外嘅!)
中文又不好.  

原文章由 wsybb 於 08-4-29 09:41 發表
首先多謝大家對我的支持和鼓勵,我近日也開始聯絡幾間有直屬中學的小學,有兩間小學已通知我下月中到學校取申請表,我已決定申請並嘗試替小朋友轉校,並已了解到很可能重讀小五。
學校近日又開始為天才表演準備,以往我的 ...

恭喜你踏出新的一步,
預祝你和小朋友開開心心迎接新的好開始.

原文章由 寶貝甜心 於 08-5-6 12:08 發表
如果真的是那位老師教授,我建議你真的要找補習老師啦!她出名在課堂上只會所謂「吹水」,我的小朋友上了她BK堂有數年,小朋友說基本上老師經常說自己的威水史多於教書,之後測驗或考試臨近時便不停抄練習的答案呢! ...

講到呢位Miss, 我哋上年P.6嘅GE係佢教, 恐怖唔恐怖呢!!! . 諗起都發惡夢...

原文章由 CHHenry93 於 08-6-7 09:58 發表

我覺得你們可以向學校反映你們的憂慮及收費問題,若校方不更改地點,不參加也可以吧。因為二千元(三天)的費用,實在有些過份!

係就係貴咗D, 但係小朋友想去都冇辦法囉!  
話晒最後一次P.6去CAMP.
不過都可以成班家長同學校傾吓嘅.

原文章由 LLS2008 於 08-7-11 15:26 發表
相信校方對近年來的評論,會以「 有則改之,無則嘉勉」的態度, 聽一聽、想一想,自我檢討一下!!!

讚成

SJC領導人們請聽多些聲音, 深入探討來改善.  學生學不學到東西都是靠你們了.
其實衷心希望SJC有改進, 一年比一年好.

並恭喜今屆P.6學生大部份找到理想中學, F.1要開開心心努力讀書.  
‹ 上一主題|下一主題